Zakaj rastlinojedstvo ni enako veganstvu?

Posted

Priznam, da tudi sama velikokrat ‘grešim’ in uporabljam oba pojma v istih kontekstih, vendar ob tem ne pozabljam, kako stvari stojijo.

Vegani smo rastlinojedci, saj uživamo hrano izključno rastlinskega izvora. Rastlinojedstvo se navezuje samo na to, kakšno hrano uživaš. Vendar pa ni vsak rastlinojedec tudi vegan. Veganstvo namreč zajema več aspektov, ki se ne omejujejo zgolj na hranjenje – izdelkom živalskega izvora se trudimo izogniti tudi izven našega krožnika. Ne kupujemo oblačil in obutve, ki so na primer iz usnja, puha, krzna, in kozmetike ter ostalih izdelkov, ki so testirani na živalih ali vsebujejo materiale živalskega izvora, na primer čebelji vosek, karmin, kazein. Ločujemo odpadke, smotrno uporabljamo naravne vire. Če le lahko, gremo raje kot z avtom peš ali s kolesom.

Vegan se torej želi izogniti izkoriščanju živali in povzročanju škode za okolje na vsakem koraku.

Točno tu pa se zaplete.

Med vegani se nemalokrat pojavljajo filozofska in na nek način tudi etična vprašanja, ki zaradi raznolike miselnosti sprožajo spore. ‘Kaj naj z usnjenimi čevlji, ki sem si jih kupil, preden sem postal vegan?’ ‘V dar sem dobila puhovko, pa ne vem, ali naj jo zavrnem ali obdržim – kaj mislite vi?’ ‘Imam celo linijo kozmetike od proizvajalca, za katerega sem prebrala, da je cruelty free, zdajle sem pa izvedela, da izvaža svoje izdelke tudi na Kitajsko.’ ‘Kupil sem popečene kruhke, ker je deklaracija štimala, zdaj, ko sem poguglal enega od aditivov, pa vidim, da je lahko bodisi živalskega, bodisi rastlinskega izvora. Ali bi vi to pojedli?’ ‘Trgovina, v kateri kupujem veganske izdelke, trži tudi neveganske. Skrbi me, da s svojimi nakupi podpiram tudi industrijo izdelkov živalskega izvora.’ Si predstavljate, v katero smer gre?

Veliko časa sem porabila, da sem v glavi popredalčkala taka in podobna vprašanja. Mnoga ostajajo tudi nerazčiščena. Ker je okej, če o čem nimaš dodelanega mnenja in se s situacijo ukvarjaš, ko do nje pride. Ker nove bunde pač ne dobiš kar vsak dan. In ker kljub temu, da si vsem znancem in kolegom povedal, da seže veganstvo dlje od vsebine krožnika, obstaja možnost, da ti kupijo nekaj, kar je bilo testirano na živalih.

Drugače pa je z vsakdanjimi nakupi – ko si se odločil za veganstvo, si najbrž že vedel, kje, kdaj in koliko boš kupoval. Zelo verjetno nisi začel z obdelovanjem enega hektarja njive, da bi živel samo od lastne repe in krompirja. Ravno nasprotno, ko ti je poštar domov pripeljal kup trgovskih reklam, si najprej z vnemo pogledal, kje je kaj v akciji. Preskočil si delikatesno stran in obkrožil akcijsko ceno slovenskega česna, da si boš kasneje lažje zapomnil, kaj vse je treba kupiti. Ker si takrat ozavestil nekaj, kar ti nikoli ni bilo treba povedati na glas – da se tudi v veganstvu sklepajo kompromisi.

Naša prevozna sredstva, energetika in kupovanje novih in novih reči niso nič kaj trajnostni. So dobrine, s katerimi smo odrasli in o katerih ne razmišljamo, ker so naša absolutna ničla. In to dobra ničla!

Meni je čisto všeč, da živim v svetu, kjer lahko na enem mestu kupim ekvadorske banane in tunizijske datlje.

Kjer tankam 98 oktanski bencin iz Arabskih emiratov in se zjutraj namažem s kremo iz indijskih arjuvedskih zelišč. Kar pa še ne pomeni, da si ne smem prizadevati za trajnostno rabo virov in jih uporabljati smotrno.

Zato bom tiste usnjene čevlje, ki sem jih kupila pred leti, ponosila do konca. Vem, da bojo moji naslednji iz sintetike. Še naprej bom hodila v Hofer po humus in dozorjen južnoameriški avokado ter obenem ignorirala večji del njihove delikatesnih polic. Kdo ve, morda bodo pa zaradi upada prodaje mesnin ukinili salamo ali dve. In dodali kakšen nov okus humusa. Na jogo bom raje kot z avtom hodila peš, če mi bo le čas dopuščal. In končno, še vedno bom mirne vesti rekla, da sem veganka, pa četudi 99,9-odstotna.

Vsak sam sebi določi mejo, do katere se lahko trudi, da še ‘živi življenje’. Je pa res, da bi si jo lahko mnogi postavili dlje od svoje ozke cone udobja, pa si tega morda še niti ne morejo predstavljat. A vsak se odloča zase.

Več splošnih informacij na temo veganstva (pa tudi rastlinojedstva) lahko najdete tu.

2 thoughts on “Zakaj rastlinojedstvo ni enako veganstvu?

  1. Super zapis. Sama se nerada predalčkam točno zaradi te borbe “kdo je boljši” in kaj so čigavi grehi, čeprav nihče ni popoln in ima vsak svoj način “reševanja sveta”. Sem bila velikokrat napadena iz strani religioznih veganov, ker sem jedla med gospoda, ki živi za svoje čebele in jih ima najraje na svetu. Napadena kot da sem sramota za človeštvo. Ampak okejm svet gre naprej. 🙂

    1. Hvala! Žal je tako, da se ogromno veganov čuti superiorne napram vegetarijancem, fleksitarijancem in nenazadnje, vsejedcem. Želim si, da bi bilo manj veganov militantnih, saj bi bilo samo na tak način veganstvo v naši družbi manj stigmatizirano, kot je. 🙂

Komentarji so onemogočeni