Veganstvo in ‘ponarejene’ klobase

Posted

Nikoli ne more bit za vse prav, a ne?

Veganska šunka, veganski pohančki, veganski sir, veganske salame in klobase, veganski ‘nageci’,.. V poplavi veganskih izdelkov, ki po obliki in nemalokrat tudi po okusu spominjajo na tiste iz živalskega izvora (ja, začimbe delajo čudeže!), od vsejedcev in nekaterih purističnih veganov nemalokrat poslušam variacije enega in istega ‘teženja’.

Zakaj potrebuješ te nagravžne nadomestke? Ali nisi postala veganka, ker sta se ti meso in sir gabila? A se ti ne zdi malo smešno, da se takole preseravaš, ko pa bi lahko jedla pravo meso in ostale izdelke? Je malo hinavsko, se ti ne zdi? Kaj ne veš, da so vsi ti izdelki ultra predelani in procesirani? To je ja sama kemija! A si veganka samo zato, da izpadeš kot nekaj posebnega?

Če bi dobila evro vsakič, ko dobim enega izmed teh vprašanj, bi tale blog verjetno pisala na kakšni 30-metrski jahti nekje med Korziko in Sardinijo.

Zagrizimo v to jabolko spora enkrat za vselej. Vedno bodo obstajali vegani, ki ponarejene veganske verzije izdelkov na policah bojkotirajo in pa tisti, drugi vegani, ki jih zavzeto kupujejo. Vse lepo in prav – dokler med obema taboroma ni vojne.

V prvi skupini so vegani, ki jim ti izdelki ne dišijo in se jih v skrbi za zdravje izogibajo tako kot vseh ostalih procesiranih živil, ali pa jim je okus po hrani živalskega izvora odbijajoč (saj so zato nehali jesti meso, sir in jajca).

Osebno sem mnenja, da tudi procesirani izdelki v mejah normale ne morejo škoditi, zato ne vidim težav v občasnih sendvičih s kakšnim veganskim ponaredkom. Poleg tega lahko veganske sire in zrezke danes z malo iznajdljivosti in nekaj sestavinami naredimo tudi doma – kar boste na našem blogu sčasoma opazili pod kategorijo ‘Iz nule’. S tem se je precej lahko izogniti tudi pakiranju živil v plastiko. Vendar menim, da se kdaj pa kdaj bolj splača že kak, za postrežbo pripravljen veganski ponaredek, bolj splača kar kupiti. Četudi je vakumsko pakiran.

To pa zato, ker sem tip veganke, ki spada ravno v drugo, nasprotno skupino.

V njej smo tisti, ki občasno uživamo procesirane izdelke in za katere okus po mesu in siru ni bil eden izmed razlogov za prehod v veganstvo. Ravno nasprotno, večini nam je okus izdelkov živalskega izvora čisto ugajal. Kar nam ni ugajalo, pa je bilo vse, kar pride zraven. Trpljenje živali, onesnaževanje okolja, posameznikovo zdravje… V bistvu pa se ne glede na razlog nikomur od nas ni treba za konzumacijo teh produktov zagovarjat. Važno je, da na račun okusa rastlinskih salam in pohančkov nihče ne umre in nihče ne trpi – celo poraba naravnih virov za proizvodnjo ponarejenih veganskih verzij klasičnih živil je v splošnem precej nižja kakor za vsejedske izdelke, skoraj ne glede na to, kako zelo procesirana so.

Enačba je precej logična – za sojino klobaso zraste soja (ta porablja hranila iz tal in vodo), ki se jo skupaj z začimbami in toplotno obdelavo ter vodo predela v sojino klobaso. Za njen mesni analog pa je treba vzgojit krmo (ta porablja hranila iz tal in vodo), z njo hraniti in vzdrževati prašiča (ta porablja krmo in vodo) in nato še poskrbeti, da bo ta prašič imel potomce (vzdrževanje samic, ki prav tako porabljajo krmo in vodo), sledi zakol in pa nazadnje še predelava, ki porabi ogromno vode, in šele nato sledi predelava v konvencionalno, mesno klobaso.

Nenazadnje pa – ali dotična klobasa spominja na žival, iz katere je bila narejena?

Nisem še namreč slišala za prašiče, podobne morskim kumaram. Kaj pa mesne kroglice? Obstaja kakšna fizionomska podobnost med čufti in pujsi? Bi morali biti veganski nadomestki izdelani v obliki hišic, spiral in lunic, da vsejedci ne bi bili užaljeni? Ironično je, da so živila živalskega izvora večinoma izdelana tako, da jih kar najmanj povežemo z živaljo, ki je bila za njih ubita. Prosim, generacije po 88′, spomnite se paniranih piščančjih filejev v obliki dinozavrov, ki smo jih kdaj dobili za malico v OŠ. Pa takrat nihče ni vprašal kreacionistov, če se počutijo kaj zapostavljene.

Ker ponudba ustvarja povpraševanje, bi rada omenila še nekaj.

Podjetja v zadnjih letih kar tekmujejo, kdo bo na tržišče spravil več veganskih produktov, posledično pa je tudi povprečen vsejedski potrošnik izpostavljen tem izdelkom. Postavljanje novih, veganskih proizvodnih linij in porast povpraševanja po specifičnem, čeprav procesiranem veganskem izdelku pa je nekaj, o čemer v obeh veganskih taborih radi slišimo, a ne?

Če vas zanima, kaj je na naslovni fotografiji, vam lahko zaupam, da gre za moj avtorski recept – ti burger polpeti so sestavljeni iz leče, mletih orehov in še ene, precej nenavadne sestavine. Recept bo kmalu objavljen tu. ‘Procesirana’ in ‘junk’ hrana torej ni nujno nezdrava in trikrat prepakirana. Point proven.

2 thoughts on “Veganstvo in ‘ponarejene’ klobase

Komentarji so onemogočeni