Veganski vanilijevi rogljički z orehi

Posted

Peka peciva in priprava sladic sta moji kulinarični šibki točki. Še sama točno ne vem, zakaj.

Moji piškoti so ne ravno zglednih oblik in neenakomernih velikosti, recepte velikokrat berem površno in običajno tudi spregledam kakšno sestavino, ki bi jo nujno morala dodat. Če ste prebrali recept o Magdalenicah, potem veste, o čem govorim. Prebrala sem ga najmanj stokrat, ga v praksi preizkusila vsaj petkrat, pa sem še vseeno pozabila, da naj bi pripravljena masa pred peko v pečici počivala vsaj dobro uro. Takšni lapsusi mi povzročajo precejšen stres. Z okusom in teksturo Magdalenic seveda ni bilo nič hudo narobe, vendar pa jedi ponavadi izpopolnjujem zelo perfekcionistično, saj je zame ključnega pomena, da jed zares uspe.
 


 

In spet se lahko ugriznem v jezik.

Ker perfekcionisti verjetno vedo, da se krhkega testa ne peče na 150 stopinjah Celzija. V glavi se jim vklopi alarm in raje še enkrat preberejo recept, da se prepričajo, če natančno sledijo postopku. Ampak jaz pa ne. Po 15 minutah, ko bi morali biti rogljički že zdavnaj gotovi, sem odprla pečico in kar preveč samozavestno potipala enega od njih – in ga s prstom razčetverila. Prepričana sem bila, da nama pečica ne dela. ‘Mitja, pomagi!’
 
Čeprav sem šele po 20 minutah torej le ponovno prebrala recept in ugotovila, da se rogljički pečejo na 180 in ne na 150 stopinjah Celzija in so bili zato že ‘predpečeni’, so po dvigu temperature in še nekaj minutah pečenja izpadli krasno. In nauk te zgodbe je, da si je treba izbirat preproste recepte, ker tako niti z izdatnim trudom težko kaj bistvenega zafrkneš.
 

(Verjetno pa bi se v novem letu morala tudi zaobljubit, da bom recepte brala pozorneje. )

Kombinacija mletih orehov v krhkem testu in posipa iz vanilijevega sladkorja v prahu je božanska. Rogljički se v ustih dobesedno topijo. To je krasen recept za ustvarjanje z otroki in nekaj, kar lahko na hitro pripravite ob nenapovedanih obiskih. Poleg tega vam v zaprti posodi zdržijo tudi do tedna dni, pri tem pa ne izgubijo svoje svežine in krhkosti.
 


 
Naj še dodam, da spodnje količine zadostujejo 30 majhnim rogljičkom. Če želite, pa lahko količine sestavin tudi zmanjšate ali povečate.
Veganski vanilijevi rogljički z orehi
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Sestavine
  • 280 g moke
  • 200 g margarine
  • 100 g mletih orehov
  • 70 g sladkorja v prahu
  • sladkor v prahu in vanilijev sladkor v prahu (za posip)
Navodila
  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.
  2. Zmešamo suhe sestavine (sladkor, moko in mlete orehe), nato pa dodamo rahlo zmehčano margarino in vse skupaj zgnetemo v testo. Delamo hitro, da se margarina ne stopi popolnoma.
  3. Iz testa oblikujemo dolg svaljek, ki ga narežemo na majhne kose, iz katerih oblikujemo kroglice, te pa v majhne rogljičke. Sproti jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  4. Pečemo jih 10 do 15 minut pri 180 stopinjah Celzija - toliko, da ob robovih rahlo porumenijo.
  5. Ko se popolnoma ohladijo, jih povaljamo v mešanici mletega navadnega in vanilijevega sladkorja.

 
Ta recept je izposojen. Našla sem ga v prilogi Slovenskih novic, ki se imenuje ‘Pecivo zate’.