Najboljši tofu sendvič

Posted

Zadnje čase divjam brez prestanka.

Delam deljeno, zato vstajam zgodaj, ko pridem iz službe, pa sem bodisi pri veterinarju (zakaj, izveste v naslednjih objavah), bodisi pospravljam ali pa pišem in pripravljam material za blog. In pred odhodom nazaj na delo mi redko uspe pojesti kaj bolj krepkega in letnem času primernega, kot je sendvič. Vem, da malo jamram, a pogrešam dni, ko je bil res dober sendvič produkt lenobe, ne pa pomanjkanja časa za kosilo. Obenem pa se zavedam, da bo december kmalu mimo in tudi moj urnik se bo najverjetneje malo sprostil. Grem stavit, da ste mnogi v popolnoma enaki situaciji.
 


 
Da ne bo kakšnih nesporazumov – seveda decembrska verzija sendviča ni nič manj okusna, kot takrat, ko si ga lahko privoščim brez naglice. Sestavine v spodnjem receptu so skoraj vedno enake in zasluga za to enkratno kombinacijo tofuja, majoneze, gobove paštete in zelenjave v francoski bageti gre Mitji. Ne spomnim se več točno, kako in kdaj jo je iznašel, vem pa, da ga jeva vsaj enkrat na teden in se ga še vedno ne naveličava.
 

 

Preden se vam začnejo konkretneje cediti sline, bi rada nekaj več povedala o treh ključnih sestavinah, ki jih uporabljava za ta recept.

 


 
Izbira tofuja je sila pomembna, saj ravno ta najbolj vpliva na okus. Najina prva (in edina) izbira je Mercatorjev tofu miks njihove lastne blagovne znamke Bio Zone, saj vsebuje že popečen dimljen, čilijev in bazilikin tofu. Eno pakiranje je ravno dovolj za dve konkretni porciji. Gobova pašteta je sestavina, ki sendviču doda mesnat okus in se odlično dopolni s popečenim tofujem. Meni najljubša je Tartexova pašteta iz šitak, ki je sicer draga kot žafran, vendar tako polnega okusa, da je vredna vsakega centa. In še hvalnica majonezi – trikrat hura za vegansko verzijo znamke Omegol. Kremasta, osupljivo podobna klasični in na voljo v skoraj vseh trgovinah.
 

 
Najboljši tofu sendvič
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 2
Sestavine
 • 1 francoska bageta
 • 170 g (1 pakiranje) Bio Zone tofu miks
 • Tartex pašteta iz šitak
 • Omegol majoneza
 • rdeča čebula
 • listi zelene solate
 • delikatesne kumarice
Navodila
 1. V manjši ponvi brez olja na močnem ognju popečemo na trakove narezan tofu. Med pečenjem ponev vsake toliko stresemo. Ko so trakovi po treh do štirih minutah enakomerno zapečeni z vseh strani, ponev odstavimo.
 2. Prerežemo bageto. Če ni popolnoma sveža, jo lahko pred tem v nekaj minutah rahlo pogrejemo in popečemo v pečici na 200 stopinjah Celzija.
 3. Spodnji polovici namažemo s pašteto, nanjo pa položimo liste solate. Po slednji razporedimo trakove tofuja, nato pa na kolobarje narezano čebulo (predhodno jo lahko namočimo v kis, če je premočna, in po nekaj minutah ožamemo - okus bo tako precej bolj blag) in rezine kislih kumaric.
 4. Nad rezine kumaric dodamo še majonezo in vse skupaj pokrijemo z zgornjim delom bagete. Postrežemo, dokler je še sendvič topel.

 

 
Več prigrizkov boste na blogu našli že v kratkem.