Kurkumino mleko

Posted

Če še niste slišali zanj, je danes najbrž skrajni čas za tale recept.

Ko je ura sedem zvečer in zunaj divja zimski naliv, vi pa ste po dolgem dnevu komaj prišli domov in si želite spiti nekaj, kar bo pogrelo vaše izmozgano telo in glavo, si pripravite kurkumino mleko. Pozabite na kuhano vino ali kakav. Ne le, da bo to zanimiva in nadvse okusna sprememba, pač pa kurkuma zaradi svojih protivnetnih lastnosti znanstveno dokazano tudi ščiti pred mikrobi in krepi imunski sistem. Priprava pa terja od vas celih 5 minut. Trojno dobro, torej.
 


 
Aktivna učinkovina kurkume se imenuje (kdo bi rekel) – kukurmin. Ta tako kot na imunski sistem vpliva pozitivno tudi na želodec in jetra. Začimba vsebuje tudi precej vlaknin, kalija, vitamina B6, mangana in železa. Jedem in napitkom daje živo rumeno barvo. Pri nas jo bolj poznamo kot eno od sestavnih začimb v kari mešanicah, samostojno pa jo uporabljamo premalo. Mnogi ne vejo, kako odlična je celo v sladkih jedeh.

Ko sem ga poskusno pripravila prvič, mi je bilo slabo.

Dva deci te tople pijače, ki je tako dobra, da bi jo lahko pojedel s skodelico vred, namreč vsebuje kar znaten delež maščobe. Saj ne, da je s tem kaj narobe – ampak močno verjamem, da se vam ne bo uprla le, če jo ravno ne izpijete na eks. Če ste štirje, so spodnje količine ravno pravšnje, saj vsak dobi en ‘shot’, ki pogreje in zadovolji potrebe mrzlega večera. Če vam kaj ostane, pa nič hudega – jaz sem preostanek druge skodelice shranila v hladilniku, naslednji dan pa dobro pogrela v mikrovalovki. V hladilniku se je vsebina strdila, a ostala enako sveža. In če jutri ravno ne bo dvajsetstopinjske otoplitve, si boste kurkumino mleko zagotovo ponovno zaželeli.
 


 
Ker pričakujem še kakšno vprašanje na temo popra, in ali je res obvezna sestavina, vam lahko zagotovim, da je! Mleku doda značaj in ga spremeni v prijetno pekočo pijačo. Samo pazite, da se vam ne vsuje pri dodajanju.
 
Kurkumino mleko
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
 • 2 dl kokosovega mleka
 • 2 dl mandljevega mleka
 • 10 g kokosove masti
 • 1 čž kurkume v prahu
 • ¼ čž ingverja v prahu (ali 2 jž sveže ribanega)
 • ¼ čž cimeta v prahu (ali 1 cela cimetova palčka)
 • sveže mleti črni poper
 • sladilo po izbiri
Navodila
 1. Vse zgoraj naštete sestavine (razen popra) damo v globoko ponev in na zmernem ognju mešamo približno 3 do 4 minute. Mleko pod nobenim pogojem ne sme zavreti.
 2. Ko je že zelo vroče, odstavimo z ognja in nalijemo v oba kozarca. Cimetovo palčko prej odstranimo in če smo uporabili svež ingver, mleko pred tem precedimo.
 3. Pred serviranjem vsebino po vrhu dobro popopramo. Spijemo, dokler je še vroče.

Recept je izposojen s spletne strani Minimalist Baker. Najdete ga tule.