Bananin kruh

Posted

Večina ljudi, ki me pozna, ve, da imam od vsega sadja daleč najraje banane.

To pa zato, ker so vsestranske,  zjutraj mi ne obtežijo želodca po nepotrebnem in ker dobro dozorele pridobijo skoraj karamelno sladkobo. Kljub temu jih ne jem najbolj pogosto. Kupim tri ali štiri naenkrat in ko čez tri dni pogledam v skledo s sadjem, ali so že postale primerno pikaste, ugotovim, da mi jih je Mitja že pojedel.

Nekajkrat na leto pa se zgodi, da se v vikendu ali dveh v enakomernih razmikih k nama oglasi kar nekaj sorodnikov, prijateljev in kolegov. Vsak prinese nekaj k hiši, in velikokrat so to ravno banane. Po dveh vikendih luštnih trenutkov v družbi ljudi, ki jih imava najraje, se po najinih omarah znajde več kilogramov tega sadja. In takrat se Mitju začne večtedensko obdobje, ko se jih niti ne dotakne, jaz pa jih silim v kosmiče in kaše, da prej ne zgnijejo. In najino jabolko spora postanejo – banane. Sledi epizoda mušic, ki se jih ne znebiva, dokler s polic in iz omaric ne izgine poslednji sadež. Potem je v hiši spet mir. In nekaj dni zatem se Mitju spet zaluštajo – banane.

Vsaj bilo je tako, dokler nisem našla absolutno najboljšega recepta za bananin kruh.

Prej sem se mu izogibala, ker z rezultatom nikoli nisem bila popolnoma zadovoljna. Enkrat je bil preveč podoben kruhu, drugič je spominjal na razmočen tortni biskvit. Poskušala sem vse živo. Potem pa je prišel dan, ko sem kot že tolikokrat prej zrla v rjavkast kup banan, in med guglanjem naletela na tale recept. Avtorica je v njem opisala podobno težavo z iskanjem prave teksture in ker ji je po njenem postopku nazadnje le uspelo naredit mojstrovino, sem se odločila, da zaviham rokave in se lotim dela.

Popoln uspeh!

Bananin kruh, katerega recept vas čaka v nadaljevanju, je mehak, rahel, karamelen z blagim vonjem in okusom po bananah.  Ker sem morala porabit precej banan, sem jih dodala tudi na vrh kruha, vi pa lahko po želji uporabite tudi orehe ali sončnična semena. V maso lahko seveda dodate čokoladne koščke, kakav, kokos ali kakšno vrsto suhega ali svežega sadja. Jaz sem bolj za čisto klasiko.

Mislim, da se v prihodnje ne bom več jezila nad obiljem banan po kuhinjskih omarah.

Bananin kruh
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 6
Sestavine
 • 320 g zrelih banan
 • 15 g mletih lanenih semen
 • 80 ml rastlinskega mleka
 • 80 ml kokosovega olja ali raztopljene rastlinske margarine
 • 30 mL javorjevega ali agavinega sirupa
 • 10 mL ekstrakta vanilije
 • 60 g sladkorja
 • 50 g ovsenih kosmičev
 • 1½ čž pecilnega praška
 • ½ čž soli
 • 210 g moke (jaz sem uporabila belo)
Navodila
 1. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.
 2. Vmes v skledi posebej zmešamo mokre sestavine in dodamo dobro pretlačene banane.
 3. Posebej premešane suhe sestavine (dodane v posebno skledo po vrstnem redu iz sestavin) dodamo mokrim in dobro premešamo.
 4. Maso prelijemo v naoljen ali s peki papirjem obložen globok pekač želene oblike (jaz sem uporabila pravokotnega dimenzij 20 cm x 7 cm. Lahko uporabite tudi manjšega, če želite, saj bo kruh tako pridobil na debelini) in jo enakomerno razporedimo po celotni površini.
 5. Posujemo z narezanimi bananami, oreščki, koščki čokolade, semeni ali suhim sadjem.
 6. Pečemo od 45 do 55 minut, odvisno od debeline testa. Vmes lahko z zobotrebcem preverimo, ali je sredica pečena.
 7. Po peki ga v pekaču pustimo 30 minut, da se ohladi, nato pa ga pazljivo vzamemo ven in odstranimo peki papir.
 8. Postrežemo, ko se ohladi. Lahko ga posujemo tudi z mletim sladkorjem.

Več sladic najdete tukaj.