Miti o suhem krtačenju

Posted

Suho krtačenje je v zadnjih letih pridobilo na popularnosti. Samo en klik na Pinterestu, in že se znajdete v nebesih sirkove krtače.

Opisi ponujajo vse mogoče – izgubo celulita, hujšanje ob redni uporabi, izboljšanje cirkulacije limfe in krvožilja, ‘detoks’ (ojej), izboljšano strukturo kože in še in še. Preverila sem, kaj pravijo dermatologi na obljube, ki jih ponujajo zagovorniki suhega krtačenja. Ali je stvar res vredna potrpljenja, pa lahko izveste, če berete dalje.

Izguba celulita

Prisotnost celulita je genetsko pogojena – redki srečneži pa ga imajo zato manj, ne glede na to, kakšen je njihov življenjski stil. Suho krtačenje žal deluje preplitvo, da bi omogočilo kakršen koli vpliv na celulit, ki se lahko nahaja globlje v podkožju. Življenje pač ni pravično. Je pa mogoče vplivati na njegovo pojavnost s športno aktivnostjo in spremembo režima prehranjevanja – sol je dokazano eden od dejavnikov, ki z zadrževanjem vode daje koži pomarančen videz. Če boste po vsem tem še vedno nezadovoljni, pa se lahko bodisi sprijaznite ali pa poskusite s kakšnim od preverjeno efektivnih anticelulitnih tretmajev.

 Izguba obsega na določenih predelih telesa

Izguba obsega je zelo relativen pojem – če pomeni izgubo maščobe, je lahko izrazito pozitivna. Če ste en mesec stradali, pa je kot posledica izgube mišic z metabolnega vidika izjemno slaba. Ciljajte na prvo varianto in si zapomnite sledeče – če pokurite več, kot zaužijete (in dejansko kaj zaužijete!), tekom dihanja izločate presnovne produkte maščobe iz telesa, zato se gibajte. Tako kot pri prejšnjem mitu je maščevje pregloboko, da bi imela še tako groba krtača kakšen efekt nanj.

‘Detoks’

Pri tej besedi se mi vedno naježijo vse kocine. Razstrupljanje je v domeni pravilnega delovanja jeter, v domeni katerega koli drugega organa (tudi kože) pa je zgolj ideološki konstrukt, ki bo nekega dne moral zgoreti na grmadi. Koža lahko izloča samo dva metabolita, imenujeta pa se loj in znoj. Suho krtačenje ne vpliva ne na enega in ne na drugega. Raje savnajte.

Spodbuditev limfnega sistema

Gre za mit, ki se sliši super, a žal je večina limfnih žil in vozlov pregloboko, da bi dosegli želen efekt. Ker limfni sistem nima lastne črpalke (srce je črpalka krvožilja), je prav, da mu tu in tam pomagamo. Najcenejši in najefektivnejši način za to je gibanje – mišice so tiste, ki lahko poženejo limfno tekočino in tako lahko okrepimo delovanje imunskega sistema. Ob hormonalnih težavah, ko limfa povzroča zastajanje vode v telesu, pa je najboljša dokazano koristna limfna drenaža.

Vpliv na krvožilje

Suho krtačenje vpliva na prekrvavitev kapilar pod površjem kože, zato koža začasno pordeči in se napne. Vendar ta efekt izgine kmalu potem, ko krtačo odložimo v kot. Če smo pri postopku pregrobi, lahko najtanjše kapilare tudi poškodujemo. Topla kopel bo za cirkulacijo krvi naredila več koristi za telo, saj širi žile in tako pomaga pri dotoku kisika v spodnje plasti kože.

Izboljšana struktura in videz kože

Iztegnite roko in si za trenutek oglejte svojo kožo. Kar vidite, je odmrla plast zgornjega dela povrhnjice. Z grobo krtačo ob redni uporabi odstranjujete mrtve celice prehitro, kot bi jih morali in povzročate drobne rane, ki lahko segajo vse do prvih kapilar. Pride lahko tudi do infekcij. Povrhnjica je namreč zaščitna plast kože, zato so abrazivne metode samo za skrajno silo, ko se koža močno lušči. Pa še takrat jo je bolje ustrezno navlažiti (kot bi tudi sicer morali to početi vsak dan!) in tako poskrbeti, da lažje zadržuje vlago. S tem boste najbolj vplivali na njen videz.

Ali morate torej prenehati s suhim krtačenjem?

Večina dermatologov pravi, da najbrž ne. Če je to opravilo, ki vam je v veselje in se ga lotite enkrat tedensko ali enkrat na štirinajst dni, ni bojazni, da bi lahko šlo kaj narobe. Z zelo nežnimi gibi se skrtačite od nog proti trupu, obdelajte tudi roke in hrbet, izognite pa se koži na vratu in predela prsi. Nato skočite pod tuš, po brisanju z brisačo pa kožo temeljito navlažite.

Tudi jaz si ta ritual privoščim približno dvakrat na mesec – predvsem zato, ker se po njem počutim zelo dobro in na koži ostane prijeten občutek. Suho krtačenje jemljem bolj kot masažo. Ob dejstvu, da imam zelo suho kožo, pa pristopam k takšnim in drugačnim tretmajem z veliko mero previdnosti. Pod tušem izbiram nežne pilinge za telo in z njimi tako kot s suhim krtačenjem ne pretiravam. Z brisačo kože nikoli ne osušim povsem, ampak takoj uporabim kremo, olje ali pa kombinacijo obojega. Po suhem krtačenju večinoma uporabim karitejevo maslo, ki je sicer težje mazljivo, vendar moja koža po uporabi nikoli ni zategnjena. In to je to.

Lekcija te objave je torej naslednja – če nekaj počnete, se za nasvet obrnite na strokovnjaka. Težko vam bo kdo drug kot dermatolog kaj več povedal o koži. Največja škoda je potrata časa, ki ga opravite za nekaj, kar ne izpolnjuje svojega namena ali namena, ki ga zadevi pripisujete.

Več o moji negi kože in izdelkih, ki jih uporabljam, v kratkem izveste v isti rubriki.