7 najboljših začimbnih mešanic, ki jih morate imeti v kuhinji

Posted

Kako dobro poznate začimbne mešanice z različnih koncev sveta?

V zadnjih letih se posamezne začimbe, ki so nam bile prej tuje, vse bolj uporabljajo tudi v domači kuhinji. Pri tem velja izpostaviti predvsem kurkumo in čili, ki sta našla svoje mesto v mnogih jedeh, ki niso nujno eksotične. Na žalost pa je uporaba ostalih še vedno zelo omejena, čeprav večina trgovin danes kar kipi od široke ponudbe. Sol in poper sta še vedno daleč najboljša prijatelja slehernega Slovenca, ki zgolj poleti uporablja le malo drugih, zelenolistnih začimb, kot so peteršilj, origano in bazilika.

Ko sem začela kuhati vegansko, sem bila zato postavljena pred mnoge izzive. Slovenska kulinarika kljub svoji raznovrstnosti ne bi zadostila mojim potrebam, četudi bi poskušala ‘poveganizirati’ kar vse klasične slovenske recepte. Zato sem proste urice nemalokrat preživela ob branju tujih kulinaričnih blogov, gledanju tujih kuharskih oddaj in zbiranju informacij o ‘kuhinji’ na različnih koncih sveta. Še vedno se imam za laika, a danes poznam neprimerno več jedi, jem precej raznovrstneje, kot ko sem bila še vsejedka, pa tudi začimb in začimbnih mešanic poznam bistveno več.

Začimbe so kot nedeljsko kosilo. Enak repertoar nam paše enkrat tedensko, a vsak dan? Verjetno ne več tako zelo.

Zato vam bom v nadaljevanju predstavila 7 začimbnih mešanic, ki jih pri svojem kuharskem ustvarjanju redno uporabljam in za katere verjamem, da vam bodo odprle nov pogled na kuhanje. Če imate pomisleke glede raznovrstnosti njihove uporabe, berite naprej. Izkazalo se bo, da lahko eno in isto začimbno mešanico uporabimo za vrsto različnih jedi.

Mešanica provansalskih začimb


 
Gre za sezonsko mešanico suhih zelišč, ki v osnovi vsebuje origano, šetraj, rožmarin in timijan. Nekatere verzije vsebujejo tudi semena komarčka, sivko, žajbelj, limonino lupinico in pehtran. Vonj je izrazito poletni, jedi pa daje sladkast in lesni pridih. V kombinaciji z drugimi začimbami se pogosto uporablja za mariniranje, samostojno pa za solatne prelive ali zgolj v kombinaciji z oljčnim oljem. Lahko se jo tudi zameša v rastlinsko margarino skupaj s česnovo pasto, kar je odlična in hitra alternativa klasičnemu zeliščnemu maslu. Seveda pa ni boljšega, kot na žaru popečen krompir z ostalo zelenjavo v kombinaciji z olivnim oljem in to začimbno mešanico.

Pumpkin pie spice


 
Je klasična začimbna mešanica, ki je obvezna v jesenskih mesecih. Izvira iz ZDA, ime pa je dobila bučni piti, jedi, pri kateri se je največ uporabljala v preteklosti. Zaradi svojega sladkastega pridiha je mešanica cimeta, klinčkov, muškatnega oreščka, ingverja in pimenta skorajda obvezna pri pripravi mnogih sladkih jedi, predvsem sadnih vrst peciva, palačinkah, toplih kremnih napitkih, sladoledih, rastlinskih jogurtih, dobra pa je tudi v kombinaciji s preprosto pečeno masleno ali katero drugo vrsto sladke buče.

Za’atar


 
Priljubljena mešanica začimb ki izvira iz Bližnjega Vzhoda, ima orehast in precej močan pridih. Sestavljajo jo timijan, sezamova semena, sol in posušen sumak. Verjetno za slednjega še niste slišali – gre za posušene, rdeče plodove grmičaste rastline, ki imajo vonj po limoni in jih pri pripravi za’atarja zmeljejo v prah. Čeprav se začimbna mešanica tradicionalno precej uporablja pri pripravi mesa, je odlična tudi kot sestavina v pripravi humusa, namaza baba ganoush, tzatzikija, testeninskih solat,…

Mešanica 5 kitajskih začimb


 
Ko jo povonjate prvič, imate pred seboj lahko le eno samo jed – medenjake! A iz te mešanice se da pripraviti še marsikaj drugega. Kombinacija grenkega, sladkega, slanega in kislega odlično dopolnijo vrsto različnih jedi. Zvezdasti janež, sečuanski poper, kitajski cimet, klinčki in komarček so sestavine, ki dodajo azijski pridih jedem iz riža in raznoraznim marinadam ter omakam in praženi zelenjavi.

Ras el Hanout


 
To mešanico sem prvič spoznala pred kratkim v Maroku in bila nad njo več kot navdušena. Lastnik začimbnice mi je razložil, da gre za značilno mešanico maroške kuhinje, ki jo dodajajo mnogim jedem. Njeno ime v dobesednem prevodu pomeni ‘vodja trgovine’, kar veliko pove o njeni priljubljenosti, sestavljena pa je iz več deset vrst začimb. Recepture se razlikujejo od enega do drugega proizvajalca in se kot družinska skrivnost prenašajo iz roda v rod. Kupila sem mešanico iz 45 različnih začimb, med katerimi so kardamom, klinčki, cimet, muškatni orešček, paprika, kurkuma, kumin, koriander, poper, muškatovec, in še kaj. Uporablja se v klasičnih maroških jedeh, kot je tajine, pa tudi v mnogih enolončnicah, juhah in kot marinada. Vmešanega v rastlinsko margarino ga lahko uporabite tudi pri pripravi pokovke.

Garam Masala


 
Gre za osnovno indijsko mešanico, ki se pojavlja tudi v mnogih orientalskih jedeh. Ni pekoča, zato okusu jedi daje predvsem globino. Doda se jo pred koncem kuhanja, vsebuje pa muškatni orešček, cimet, kardamom, kumin, klinčke, koriander in poper. Odlična je v karijih, lečinih juhah in enolončnicah, pa tudi v umešanem tofuju.

Curry


 
Je edina eksotična začimbna mešanica, ki jo razmeroma dobro poznajo tudi pri nas. Veliko ljudi zmotno misli, da curry vsebuje le istoimensko rastlino, a ta mešanica v resnici sestoji iz grškega sena, kurkume, koriandra in kumine ter rdeče paprike. Rastlino curry lahko kupimo samostojno, ni pa je v tej začimbni mešanici. Včasih proizvajalci tem osnovnim sestavinam dodajo še kakšno – npr. čili. Odlična ni le v pripravi karija, ampak se uporablja tudi za najrazličnejše omake, enolončnice, marinade, pripravo riža in juh. Tudi pri pripravi solate s prelivom iz veganske majoneze je zaradi specifičnega okusa nepogrešljiv.

Večino začimb in začimbnih mešanic kupujem v trgovini Svilna pot na Trubarjevi v Ljubljani, kjer imajo pestro in cenovno ugodno izbiro najrazličnejših začimb in začimbnih mešanic. Par evrov, ki jih boste namenili v nakup teh izdelkov, vam bo popolnoma spremenilo pogled na kuhanje in pripravi vaših jedi dodalo veliko mero ustvarjalnosti.

Poskusite in povejte!

Več kulinaričnih nasvetov in seznamov najdete v rubriki Vegastičnih 7.