Najboljša veganska lazanja
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 6
Sestavine
  • olivno olje
  • 1 kg paradižnikove omake ali pelatov v koščkih
  • 1 velika rdeča čebula
  • 4 stroki česna
  • suha bazilika
  • 1 l jušne osnove
  • poper
  • sol
  • 500 g seitanovega drobljenca
  • polovica koromača
  • korenje
  • 250 g veganske margarine
  • 1 l sojinega mleka
  • bela moka
  • zavojček testenin za lazanjo
  • mleti muškatni orešček
  • 250 g veganskega sira (okus mozzarella)
Navodila
  1. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na majhne koščke narezano korenje in koromač, seitanov drobljenec in nasekljan česen.
  2. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju približno 10 minut in vmes večkrat premešamo. Ob koncu dodamo ščep soli, malo popra, muškatni orešček po okusu in radodarno posujemo s suho baziliko.
  3. Zalijemo z litrom paradižnikove mezge in dodamo vso jušno osnovo.
  4. Na zmernem ognju nadev kuhamo približno 20 minut, da nekaj tekočine izpari. Občasno premešamo.
  5. Vmes ogrejemo pečico na 220 stopinj.
  6. Za bešamel na rahlem ognju raztopimo 250 g margarine in dodamo nekaj žlic moke, pri čemer zmes konstantno mešamo z metlico. Ko postane gosta in se obarva zlato rumeno, zalijemo z litrom sojinega mleka. Preklopimo na zmeren ogenj in ves čas zgoščevanja mešamo, da ne nastajajo grudice. Ko dobimo zmes, podobno masi za palačinke, bešamel odstavimo z ognja, ga solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka.
  7. Naoljen pekač namažemo s prvo plastjo bešamela in čezenj razporedimo prvo plast testenin. Prelijemo s paradižnikovo omako in nato še z eno plastjo bešamela. Nato ponovno prekrijemo celotno površino pekača s plastjo testenin. Postopek ponavljamo toliko časa, da dosežemo vrhnji rob pekača. Zadnjo plast testenin nato prelijemo s preostankom bešamela in lazanjo postavimo v pečico.
  8. Po 10 minutah peke na bešamel posujemo nariban veganski sir in lazanjo pečemo še 25 minut.
  9. Vzamemo jo iz pečice in s postrežbo počakamo 15 minut, da se malo ohladi in postane bolj kompaktna.
  10. (Uporabila sem pekač dimenzij 22x30x8 cm, če izberete manjšega/večjega, pa količine temu primerno prilagodite)
Recipe by Alter Vego at http://altervego.si/blog/recepti/najboljsa-veganska-lazanja/