Mačji vrtec

Posted

Pred poletnimi dopusti si prenekateri lastnik hišnih ljubljenčkov beli glavo s tem, kako najti ustrezno varstvo za svoje štirinožce, medtem, ko ga ne bo. Krapča in Luno je tekom najinega maroškega dopusta v februarju čuvala moja sestrična. Imeli smo to srečo, da je imela prost teden in se je lahko v naše stanovanje začasno preselila, zato mačkonoma ni prav nič manjkalo. A ker ni vedno tako enostavno najti nekoga, ki bi se lahko posvetil ljubljenčkom, ki ostanejo doma, je treba iskati drugačne rešitve.

Eno od njih vam v tokratnem Altervjuju predstavlja Teja, 31-letna Ljubljančanka in simpatična mačjeljubka, ki se je lani odločila za ustanovitev podjetja Mačji vrtec. V okviru slednjega s prijateljico nudita oskrbo muckom v času, ko smo lastniki na dopustu ali kakorkoli drugače odsotni.

Od kje ideja o ustanovitvi Mačjega vrtca?
Ideja o Mačjem vrtcu je prišla zelo spontano. Občasno sem namreč opravljala delo varuške in sem verjetno na neki točki pomislila, zakaj ne bi obstajala tudi varuška za mačke. Zakaj bi pravzaprav vedno morali nekoga od domačih ali prijateljev prositi, da pazijo naše mačke? In zakaj bi naš muc moral od doma v nek mačji hotel, če mu to predstavlja stres? Potem sem začela malo raziskovati in ugotovila, da so v Sloveniji večinoma v praksi mačji hoteli. Nato sem brskala še malo po tujih spletnih straneh. In bolj ko sem raziskovala, bolj mi je ideja o Mačjem vrtcu postajala všeč.


 
Delaš sama?
V bistvu sem sama začela z oblikovanjem logotipa za Mačji vrtec in spletnega profila na socialnem omrežju (najdete ga tu). Potem me je zanimalo, kaj si okolica misli o ideji in sem jo razširila med prijatelji. Odziv je bil nepričakovano spodbuden, zato sem v Mačji vrtec še bolj začela verjeti. Kmalu se mi je pri delu pridružila prijateljica Ivana, ki mi pomaga s promocijo, včasih pa tudi vskoči v kakšen termin, ko meni ne uspe.

Kako Slovenci običajno poskrbimo za svoje hišne ljubljenčke ob odhodu na dopust? Smo dovolj skrbni, ko hranjenje naših živali prepustimo sosedom?
Tisti, ki imamo svoje hišne ljubljenčke zares radi, zelo dobro poskrbimo zanje tudi, ko nas ni. Običajno jih v skrb zaupamo nekomu, ki nam je blizu in razume potrebe živali na primer partnerju, staršem ali prijateljem. Jaz običajno začasnemu skrbniku, kdorkoli to že je, natančno razložim kakšen   prehrambni režim imata moja dva mačka. Vedno poudarjam, da morata imeti na voljo svežo vodo ter čisto stranišče. Izredno pomembno je tudi, da se v času moje odsotnosti nekdo ukvarja z njima in jima nameni vsaj tistih 15 minut igre. Morda je pri psih to malenkost lažje glede na to, da so bolj mobilna bitja in jih lahko lastnik vzame tudi s seboj na dopust. Maček po navadi ostane sam doma ali pa ga nastanijo v kak mačji hotel.

Živiš v Ljubljani, zato me zanima, ali imate stranke tudi onkraj prestolnice? Kakšno območje pokriva Mačji vrtec trenutno?
Glede na to, da sva tako jaz, kot prijateljica iz Ljubljane, trenutno pokrivava oskrbo mačk na območju Ljubljane in njene bližnje okolice. To pomeni nekje v radiju do 20 kilometrov iz Ljubljane. Temu primerno se obračuna tudi kilometrina. Povpraševanje za oskrbo pa sem prejela tudi že iz Zaplane pri Vrhniki, Tržiča in celo Izole. Želela bi si, da bi v prihodnosti Mačji vrtec pokrival tudi ostale dele Slovenije, saj je očitno potreba po tovrstni storitvi tudi izven Ljubljane.

Te hišni ljubljenčki spremljajo že celo življenje?
Že kot otrok sem imela doma najprej zlate ribice in potem kanarčke, dokler se nekega dni ni k nam zatekla starejša nikogaršnja mačka, ki smo jo potem nekako vzeli za svojo. Verjetno se je takrat rodila moja ljubezen do mačk. Tudi sedaj nama s fantom bivanje v stanovanju lepšata dva izredna mucka. Oli je skoraj 3 leta star mačkon in to v pravem pomenu besede. Samosvoj in nagajiv a vseeno izredno ljubeč. Pred 5 meseci sem iz zavetišča posvojila še samičko Kimi, ki ima trenutno 8 mesecev. Je zelo igriva, prijazna, nežna in crkljiva mucka. Neverjetno, kako zelo sta si različna po karakterju, a se vseeno tako dobro ujameta. Sicer si pa sploh ne morem več predstavljati, kako prazno bi bilo najino stanovanje brez vse te mačje ljubezni.


 
Katere dejavnosti Mačji vrtec sploh ponuja? Se prilagodite zahtevam in željam strank, ali pa je vaše delo že tako ali tako celostno – se z mački tudi igrate? Kako dolgo traja posamezen obisk pri lastnikih?
Prednost Mačjega vrtca je prav v tem, da storitev nudimo pri stranki doma. En obisk na domu traja do 60 minut, odvisno od tega kakšne zahteve ima maček, je bolj igriv ali pa je bolj plašen in potrebuje samo svežo hrano, vodo ter čiščenje mačjega stranišča. V storitev je poleg enournega obiska vključena tudi osnovna nega, ki obsega čiščenje posodic, hranjenje, menjava vode, čiščenje mačjega stranišča ter igranje. V kolikor je maček vajen sprehodov ali pa potrebuje prevoz do veterinarja, se te storitve zaračunajo dodatno. Prav tako se cena storitve prilagodi, če je mačk v gospodinjstvu več.


 
Kakšna je običajna praksa, preden se delo prične? Je nujen posvet z lastniki in ogled po njihovi hiši/stanovanju?
Seveda. Pred vsakim dogovorjenim terminom izvajanja storitve se z lastnikom osebno srečam. Namen tega sestanka je v prvi vrsti spoznati mačka in se z lastnikom pogovoriti oziroma dogovoriti o poteku storitve. Ta osebni stik je izrednega pomena, saj moramo na nek način vzpostaviti medsebojno zaupanje. Pomembno je tudi, da mi lastniki dajo čim več informacij o mačjih navadah, karakterju, posebnostih, zahtevah. Ta spoznavna srečanja so v bistvu zelo sproščene narave in nemalokrat si izmenjamo tudi kakšne mačje zgodbe in prigode.

‘Resnejši del pride na vrsto takrat, ko obe strani podpiševa Dogovor o oskrbi. To je dokument, ki zajema pravila in pogoje medsebojnega sodelovanja in zdi se mi, da to lastniku da še dodatno potrditev o resnosti same storitve.’

Kaj se ti zdi pri vašem delu najtežje in kaj najlažje?
To delo opravljam s srcem zato ne bi rekla, da je karkoli težko. Najlepši občutek pri samem delu je, ko te pri stranki doma pričaka štirinožni kosmatinec in te veselo pozdravi v upanju, da mu boš čim prej odprl konzervo mačje hrane. Največji izziv pri samem delu je pridobiti zaupanje lastnikov. Večini se zdi ideja super, ko pa se pričnemo pogovarjati o predaji ključev, se na nek način malo držijo nazaj. Kar se mi zdi zanimivo je, da se jim, po drugi strani, ne zdi nič nenavadnega v svoj dom spustiti tujo osebo, ki bo pazila njihove otroke ali starejšo gospo, ki bo čistila stanovanje.

Kako je pri nas z zaupanjem ljudi? Se ti zdi, da smo do tvoje storitve Slovenci manj zaupljivi, kot v tujini?

‘Kot sem že prej omenila, se mi zdi, da je pojem zaupanja pri Slovencih še vedno težava. V tujini, kot sem slišala od znancev, je tovrstna storitev povsem običajna praksa. Preden greš na dopust, enostavno najameš varuško za mačka in v miru uživaš, ker veš, da je le-ta v skrbnih rokah.’

Vem, da se zaupanje gradi postopoma in zdi se mi, da slovenski pregovor »Dober glas seže v deveto vas, …« pri Slovencih še kako drži.

S Tejinim zadnjim stavkom se ne bi mogla bolj strinjati. Če še niste našli zanesljive mačje varuške in  vas zanima več o storitvah in delovanju Mačjega vrtca, lahko Tejo kontaktirate tu.