Veganski tatarski biftek

Posted

V nasprotju z nekaterimi vegani sem že od začetka svoje veganske poti mnenja, da je treba stremeti k ‘veganizaciji’ čisto vsega vsejedskega.

Saj ne, da dvomim v nepredelano rastlinsko hrano in okuse preprostih veganskih jedi, ki ne spominjajo na klasične. Vendar pa sem v svojem prvem letu rastlinojedstva velikokrat pogrešala jedi, ki so me spremljale že od otroštva. Predvsem tiste praznične, ki jih je bilo nemogoče nadomestiti zgolj s kuhanim krompirjem ali korenčkovo juho. Vsake toliko časa si je pač treba privoščiti nekaj posebnega na krožniku. Zame so tisti posebni dnevi v letu namreč predvsem rezervirani za druženja ob hrani. Žal je tako, da za kombinacijo obojega težko vedno najdemo čas. Verjamem pa, da je težje biti obkrožen s pravimi ljudmi kot pripraviti vegansko različico praznične jedi. Če še vedno iščete izgovore v prid izogibanja kuhinji med prazniki, berite dalje.
 


 
Pripravila in izpopolnila sem recept, ki že navdušuje mnoge slovenske vegane. Ne vem, kdo je originalni avtor te pogruntavščine, a resnično bi mu želela stisniti dlan. Gre za tatarski biftek, ki je pripravljen iz dveh presenetljivih sestavin – rjave kuhane leče in sušenih paradižnikov, vloženih v olju. Obe sestavini dajeta veganski različici tatarskega bifteka značilen mesnat okus. Ker vem, da se bo kdo od bralcev pritoževal, da je ni sestavine, ki bi spominjala na kos goveje pljučne, toplo priporočam, da najprej preizkusi spodnji recept. ‘Tatarca’ nisem jedla že od decembra 2009, zato se zavedam, da je moja kredibilnost vprašljiva, vendar pa mnogo mojih vsejedskih kolegov težko verjame, da spodnja veganska verzija ni originalna.
 

 

Skrivnost je v dobrem multipraktiku, ki učinkovito zmelje sestavine.

In mazanju na topel toast s tankim in napol stopljenim slojem margarine. Veganski tatarski biftek je nekaj, česar se ne naveličaš kar tako. Že med fotografiranjem za blog sem pojedla 10 na debelo namazanih toastov. Zdaj, ko pišem recept, pa že razmišljam, če bi ga ponovno pripravila zvečer. V nasprotju s klasično verzijo zahteva le 10 minut priprave, v kolikor kupujete konzervirano lečo. Če imate na zalogi le suho, pa brž za štedilnik.
 

5.0 from 1 reviews
Veganski tatarski biftek
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
  • 240 g kuhane rjave ali rdeče leče
  • 220 g v olju vloženih sušenih paradižnikov (dobro odcejenih)
  • 1 majhna rjava čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 čž gorčice
  • 1 čž veganske majoneze
  • 1 čž rdeče paprike v prahu
  • 1 čž kaper v slanici
  • 1 manjša kisla kumarica
  • 1 jž olivnega olja
  • 2 jž pinjol
  • pest svežega peteršilja (listi)
  • ščep kumine
  • sveže mleti poper
Navodila
  1. Konzervirano lečo dobro splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Enako naredimo tudi s sušenimi paradižniki, da speremo odvečno olje. Oboje damo v multipraktik.
  2. Dodamo vse ostale sestavine. Olje lahko vzamemo kar iz kozarca z vloženimi paradižniki, saj je polnejšega okusa. Soli ne dodajamo, saj so paradižniki in kapre že precej slane.
  3. Vse skupaj dobro zmeljemo v multipraktiku, pokusimo in dodamo še kakšno od sestavin, če je treba.
  4. Po želji lahko dodamo tudi 0,2 dl konjaka.
  5. Maso prestavimo na krožnik in pred serviranjem dobro ohladimo v hladilniku.

 

 
Ta recept je prirejen po verziji, ki sem jo našla tule.
 

3 thoughts on “Veganski tatarski biftek

Komentarji so onemogočeni