Veganski Pad thai

Posted

Spominjam se svojega prvega. Bilo je v eni izmed tajskih restavracij v naši prestolnici, in vanj sem se zaljubila na prvo vilico. S palčkami pa še danes nisem nič kaj spretna.

Jed se mi je zdela popolna. Hrustljavo popečen tofu, sladko kisli rezanci z močnim okusom praženih arašidov, sveži limeta in mlada čebula, vse z rahlo pekočim okusom po čiliju. Že takrat sem vedela, da se moram nekako dokopati do recepta, ki bi mi vedno uspel tudi doma. A trajalo je leta. Vmes sem postala veganka, zato nekaj ‘obveznih’ sestavin ni več prišlo v poštev. In nekega dne, ko sem na vrhuncu poletne vročine kupovala limete, sem se spomnila na pad thai. V nakupovalnem vozičku sem že imela arašidovo maslo in riževe rezance. Okej, dajmo poguglat, kaj še rabim. Je sploh mogoče naredit eno dobro vegansko verzijo?
 


 
Izkazalo se je, da splet poka od izvirnih in domiselnih alternativnih receptov. Vedela sem, da jih bo treba preizkusiti več in vsakega posebej ocenit. In zato sem vsakih nekaj tednov poskusila novo verzijo. Upala sem, da mi bo Mitja pri tem lahko kako pomagal, a ko se je tudi on zaljubil že v prvi pad thai, ki sem ga pripravila, sem se začela zavedat težavnosti naloge.
 

 

Kaj pa sploh je pad thai?

V bistvu gre za pražene rezance, ki izvirajo iz področja jugovzhodne Azije in so zlasti priljubljeni na Tajskem. Jed je zaslovela šele po drugi svetovni vojni, ko je zaradi pomanjkanja riža tajski predsednik vlade javno predlagal ljudem, da poskusijo improvizirati in uporabijo lahko dostopne riževe rezance. Skrivnost recepta je v tem, da… Je ni! V vsaki tajski ulici lahko najdete drugačno verzijo te nacionalne jedi, saj vsak mojster uporablja drugačne kombinacije sestavin. Ključnih je le nekaj, med njimi pa so limetin sok, palmov sladkor, praženi arašidi in seveda, riževi rezanci.
 
Ravno zaradi te svobode pri izbiranju sestavin sem nazadnje obupala in doumela, da je dober pad thai bolj odvisen od občutka za količine sestavin kot od dejanske kombinacije zelenjave. Morda se bo kak vsejedec zbunil, ker je v originalnem receptu prava ribja omaka in umešano jajce. A veganski nadomestek ribje omake že lahko za par evrov naročite na spletu, kar se tiče jajc, pa… Prosim, preizkusite spodnji recept in verjemite, ne boste jih pogrešili.
 


 
5.0 from 2 reviews
Veganski Pad thai
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 3
Sestavine
  • 200 g riževih rezancev po izbiri (jaz sem uporabila steklene)
  • 2 jž sezamovega olja
  • 2 stroka česna
  • 200 g čvrstega fotuja
  • 4 jž sojine omake (ali 2 jž sojine omake in 2 jž veganske 'ribje' omake)
  • 2 jž arašidovega masla
  • 3 limete
  • 1 čž čilijeve paste ali ½ svežega čilija
  • 3 jž rjavega ali palmovega sladkorja
  • 2 stebli mlade čebule
  • 160 g šitak ali šampinjonov
  • 50 g korenja
  • 70 g zelja (lahko uporabite 'pak choi' vrsto, če jo dobite)
  • 70 g sojinih ali katerih koli drugih kalčkov
  • 3 g sveže nastrganega ingverja
  • 1 jž miso paste
Navodila
  1. Operemo zelenjavo in jo narežemo/nasekljamo na poljubno velikost. Nasekljamo česen in na tenko narežemo korenje, zelje in mlado čebulo, gobe pa lahko natrgamo ali narežemo na večje kose.
  2. V ločeni posodi zmešamo sladkor, miso pasto, 3 jž sojine omake in arašidovo maslo. Dodamo 1 dl vroče vode, da vse skupaj lažje zmešamo, nato pa še sok dveh limet.
  3. Vmes preberemo navodila za pripravo rezancev - ponavadi je dovolj, da jih pustimo nekaj minut v vroči vodi. Sledimo navodilom in pazimo, da jih ne prekuhamo - najbolje je, da ostanejo že rahlo surovi.
  4. Polovico sezamovega olja segrejemo v voku in dodamo nasekljan česen, čilijevo pasto in na kocke narezan tofu. Pražimo na močnem ognju, dokler tofu ni hrustljav. Pri tem pazimo, da česna ne zažgemo. Nato tofu odstavimo, v isti vok pa dodamo preostanek olja, ingver in nasekljano zelenjavo, ki jo v največ treh minutah prepražimo na zelo močnem ognju. Nato dodamo tofu in skoraj kuhane rezance. Vse skupaj pražimo še približno pol minute, nato pa zalijemo s prej pripravljeno omako iz arašidovega masla, soka limet in sojine omake ter sladkorja.
  5. Ko nekaj tekočine izhlapi in se omaka začne prijemat rezancev, ga odstavimo.
  6. Pred serviranjem izdatno posipamo z mletimi praženimi arašidi in nasekljano mlado čebulo. Pokapamo s sokom limete.

 
Recept je sposojen in prirejen po Petinem. Več podobnih jedi najdete kmalu v isti kategoriji.

4 thoughts on “Veganski Pad thai

  1. Preizkusil recept in sem navdušen, količine je ravno prav za tri ljudi, sestavine so v pravih razmerjih, le v receptu bi dopisal, da morajo biti kalčki iz slanice in ne iz kisa.

Komentarji so onemogočeni