Veganske ameriške palačinke s slivovo marmelado

Posted

Že kot majhna deklica sem na obisku pri sorodnikih poskusila svoje prve ameriške palačinke.

Sumničavo sem opazovala gosto maso testa, ki se je na obilici masla dvigala v nekaj najokusnejšega. Pozabila sem, kaj točno sem si nanje namazala, okus po puhastih palačnikah pa je ostal v mojem spominu še dolgo. Doma smo bili namreč navajeni tankih, zavitih palačink, namazanih z domačo marmelado ali kakavovim namazom, včasih pokapanih z limono in sladkorjem. Nobenih ameriških verzij, orehovih nadevov, vanilijevih krem, arašidovega masla. In vseeno so bile dobre!


 
S kuho sem zares začela eksperimentirati šele po prehodu na veganski način življenja.  In spoznala sem to, kar so velikokrat izpostavljali že stari veganski mački – da zdaj jedo veliko bolj raznovrstno kot v vsejedstvu, poskusijo več različnih receptov, širijo obzorja,…

In takrat sem naredila svoje prve veganske ameriške palačinke.

V treh letih od tedaj mi je uspelo najti recept, ki se ga držim pri pripravi in palačinke tako vedno uspejo. Tudi pri nadevih sem bolj svobodomiselna kot kdajkoli prej: obožujem klasično kombinacijo marmelade in arašidovega masla, banane in nadev iz kokosa, orehov smetanov nadev, čokoladni nadev s praženimi kokosovimi koščki, košček margarine z javorjevim sirupom. Na spletu je toliko opcij, da še nisem preizkusila vseh. Ob trenutni frekvenci dveh pek na mesec pa mi verjetno nikoli ne bo uspelo. Kar me spomni na to, da se k pripravi palačink vedno težko spravim, na koncu pa se v stanju zamaknjenosti sprašujem, zakaj jih ne pripravljam večkrat.


 

Morda bo pa ravno 2018 leto palačink.

Za ta recept ne potrebujete lanenih semen, pretlačene zrele banane ali kakršne koli druge alternative jajc. Malo olja in krepka merica pecilnega praška bosta poskrbela za strukturo, če vas vseeno skrbi, ali bodo palačinke uspele. Gre za enostaven recept, seveda pa mu lahko dodate tudi kakšno sestavino, da ne bo tako klasičen. Zjutraj v maso rada dodam zamrznjene borovnice ali oreščke, čez dan pa vse od kakava do kokosove moke.


 
Veganske ameriške palačinke s slivovo marmelado
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 2
Sestavine
 • 140 g moke (lahko uporabite belo ali mešanico bele in polnozrnate)
 • 2 jž rastlinskega olja
 • 230 ml sojinega mleka
 • ščep soli
 • 12 g pecilnega praška
 • 1 jž navadnega ali rjavega sladkorja
 • slivova marmelada, banana, cimet in arašidovo maslo (ali katerikoli drug nadev po izbiri)
Navodila
 1. Posebej v različnih skledah zmešamo suhe in mokre sestavine. Pri tem si pomagamo s penovko.
 2. Suhe sestavine počasi in med mešanjem dodamo v mokre. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno testo brez grudic.
 3. Vmes na zmernem ognju segrejemo malo maščobe in zajamemo približno desetino celotne mase. Razporedimo jo po sredini ponve tako, da dobimo majhno, okroglo obliko.
 4. Ko na zgornji strani testo začne sproščati mehurčke, palačinko obrnemo in jo enako zapečemo še na drugi strani. Če imate veliko ponev, lahko pečete tudi več palačink naenkrat (iz te mase jih lahko naredite 10).
 5. Z arašidovim maslom namazane palačinke zložimo v kup in zadnjo po vrhu namažemo s slivovo marmelado. Okrasimo jih lahko z narezano banano in cimetom.
 6. Postrežemo, dokler so še tople.

 
V tem receptu sem palačinke kombinirala z vmesnimi plastmi arašidovega masla, po vrhu pa sem dodala izdatno količino domače slivove marmelade in okrasila z banano in cimetom. Zdi se mi, da brez maščobnatega ali mokrega nadeva palačinke za okus sicer hitro postanejo suhe, zato ga je po mojem mnenju treba uporabljat izdatno. In kdo bi se sploh pritoževal nad presežkom nadeva?


 
Recept sem priredila po temu. Količino pecilnega praška sem zmanjšala, saj sem pri prvi peki teh palačink prašek več kot samo okusila. Testo je bilo prežeto s kovinskim priokusom, in po mojem mnenju ni pri palačinkah nič slabšega kot preveč pecilnega.

Več receptov za začetek uspešnega dneva najdete v rubriki Zajtrki.