Veganska silvestrska pojedina

Posted

Organizacija okrog priprave hrane za najdaljšo noč v letu je velikokrat stresna, ne glede na to, ali si vsejedec, vegetarijanec ali vegan.

Sicer častna vloga kuharja se hitro razširi v niz številnih opravkov, ki vključujejo nakupovanje hrane v zadnjem hipu, letanje po trgovinah, ker tu nimajo tega, tam pa nimajo tistega, razbijanje glave z iskanjem receptov, ki bi odgovarjali vsem povabljenim, preračunavanje, koliko prej je treba začet s pripravo, da bodo jedi ostale sveže in tople. Verjetno se najde še kakšna naloga, ki organizatorjem načenja živce.
 
Na žalost nimam recepta za zenovsko in brezskrbno kuhanje. Ravno nasprotno, sem odličen primer pasivne agresije, ki jo stresam na vsakogar, ko za pultom nekaj ne gre po načrtih. In ob koncu napornih priprav hrane med brisanjem pulta vedno ponavljam, da se tega ne grem ‘Nikoli več!’. A mine dan ali dva, kuhinja se prezrači in zopet začnem nekaj pacat. Ne verjamem, da je nekaj, kar iskreno rad počneš, vedno tudi otročje lahko in zabavno početi. Velikokrat je lahko sila naporno in tečno. A končni rezultat in vse, kar se naučiš tekom procesa, odtehta slabe trenutke in jezo ob neuspehih.
 


 

Smisel tega filozofsko obarvanega uvoda je v tem, da ne kuhajte za silvestrovo, če si v resnici ne želite.

Ne čutite se dolžne nekaj pripraviti samo zato, ker so zadnja leta hrano pripravljali ostali, vi pa ste vsakič prinesli ‘samo’ škatlo kupljenega peciva. Če pa imate iskreno željo pripraviti nekaj, s čimer se boste lahko pohvalili vsejedskemu občinstvu, ali naredili vtis na nekaj povabljencev veganov, potem vam priporočam, da poustvarite spodnjo kombinacijo. Sestavljena je iz treh ločenih receptov, ki se med seboj z okusi odlično dopolnjujejo.
 

Moja veganska silvesterska pojedina je pečena marinirana cvetača s čebulnimi kruhovimi cmoki in kremno gobovo omako.

Jed je krepka, sočna in nasitna, ter predstavlja odlično alternativo klasičnim prazničnim večerjam. Pa si oglejmo vsak segment posebej.
 

Pečena cvetača je med vegani že nekaj časa kulinarični trend, saj blogerji in ustvarjalci receptov kar naprej nadgrajujejo metode priprave, testirajo marinade in izboljšujejo načine pečenja, da je okus končnega izdelka karseda izpopolnjen.

 


 
Razlog za tolikšno navdušenje je v obliki cvetačine glave, ki spominja na osrednji, mesni del obroka. Celo polivke so pripravljene tako, da med pečenjem cvetača dobi zlatorjavo barvo in postane nadvse prepričljiva. Seveda se lahko sami odločite, ali si želite uporabiti kombinacijo začimb za meso, ali pa bi radi izbirali vstran klasike. Po obširnem raziskovanju množice vabljivih cvetačnih glav lahko rečem, da je omejitev le nebo. Izbirate lahko med kombinacijami indijskih začimb in kokosovim mlekom, mediteransko marinado z nadevom, vegansko sirno polivko z zelenjavo, itd. Jaz sem se odločila za zelo klasičen recept, ki le malo posnema okus po mesu.
 

 

Veganske kruhove cmoke sem ta teden pripravljala šele prvič.

In iskreno mi je žal, da se jih nisem lotila že kdaj prej. Če mislite, da zanje potrebujete jajca, se motite – v metaforičnem in dobesednem pomenu. Kombinacija pražene čebule in svežega peteršilja je preprosto neverjetna.
 


 

Zadnji in nenadomestljiv akter moje silvestrske pojedine je kremna gobova omaka.

Če ste zadnjo letošnjo vrečko zamrznjenih jurčkov ‘šparali’ za nekaj posebnega, je čas, da jim pustite prosto pot do kuhinjskega pulta. Seveda lahko uporabite tudi kupljene šampinjone, a končni rezultat ne bo popolnoma enak. Poudarila bi še preprostost priprave. Gobova omaka je gotova v dobrih desetih minutah in zato predstavlja odlično alternativo smetanovim, paradižnikovim in mešanim zelenjavnim omakam, ki jih ponavadi kombiniramo z rižem, testeninami ali krompirjem. Zaobljubite se, da jo boste v letu 2018 še večkrat pripravili. Ne bo vam žal.
 


 
Veganska silvestrska pojedina
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 6
Sestavine
Pečena marinirana cvetača
  • 1 cela cvetača
  • 100 g rastlinske margarine
  • 4 stroki česna
  • 2 šalotki
  • 1 čž muškatnega oreščka
  • 1 čž miso paste
  • 1 čž rožmarina
  • 1 čž timijana
  • 200 ml tamari omake
  • 100 ml javorjevega ali agavinega sirupa
  • 150 ml tahinija
  • 100 ml jušne osnove
  • 1 jž koruznega škroba
  • 2 jž veganske Worcestershirske omake (opcionalno)
Čebulni kruhovi cmoki
  • 250 g starega kruha po izbiri
  • 200 ml sojinega mleka
  • 1 čebula
  • 2 jž mletih lanenih semen
  • 5 jž moke
  • šopek peteršilja
  • 1 jž kvasnih kosmičev (opcionalno)
  • 1 jž olivnega olja
  • zajeten ščep soli
  • ščep popra
Kremna gobova omaka
  • 2 jž rastlinske margarine
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 jž koruznega škroba
  • 100 g narezanih jurčkov, šampinjonov ali mešanice različnih gob
  • 1 jž sojine omake
  • 1 jž rastlinske smetane za kuhanje
  • ščep popra
  • ščep timijana
Navodila
Pečena marinirana cvetača
  1. Cvetačo operemo in pazljivo odstranimo steblo in liste tako, da nam ostane samo bela glava, ki s spodnjim delom lahko stoji fiksno na pladnju.
  2. Na srednjem ognju v ponvi segrejemo rastlinsko margarino ter dodamo nasekljana česen in šalotko. Po nekaj minutah rahlega praženja dodamo muškatni orešček, miso pasto, rožmarin in timijan. Pražimo še dobro minuto.
  3. Dodamo koruzni škrob, ki smo ga predhodno raztopili v malo vode in pomešamo. Dodamo tahini, tamari omako, javorjev sirup, Worcestershirsko omako in jušno osnovo.
  4. Na rahlem ognju se bo brez mešanja omaka primerno zgostila v približno 10 minutah.
  5. Odstavimo in vlijemo v narobe obrnjeno cvetačo (ki smo jo predhodno položili v globoko skledo), saj tako omaka prodre vse do sredine. Nato cvetačo rahlo obračamo in prelivamo po površini, da jo omaka popolnoma prekrije.
  6. Cvetačo položimo v pekač, prekrit s peki papirjem in položimo v pečico, predhodno segreto na 220 stopinj Celzija. Po približno pol ure cvetačo po površini prelijemo z omako, ki nam je ostala v skledi in jo ponovno pečemo še približno pol ure.
  7. Cvetačo nato vzamemo iz pečice in jo po nekaj minutah, ko se malo ohladi, že lahko narežemo in postrežemo.
Čebulni kruhovi cmoki
  1. Na manjše kocke narezan kruh v globoki posodi prelijemo s sojinim mlekom, ga dobro premešamo in pustimo stati približno 10 minut.
  2. Na olivnem olju in zmernem ognju vmes prepražimo na grobo nasekljano čebulo do zlatorjave barve.
  3. V mlinčku ali mešalniku zmeljemo laneno seme in zmešamo z nekaj žlicami vode, da nastane gosta in penasta zmes.
  4. Vse navedene sestavine nato zmešamo v veliki skledi in z mokrimi dlanmi oblikujemo poljubno velike kroglice.
  5. V večjem loncu zavremo vodo in kroglice s penovko previdno spuščamo noter, da ne razpadejo. V vreli vodi jih kuhamo 10 do 12 minut, odvisno od velikosti.
  6. Odcedimo in še tople postrežemo.
Kremna gobova omaka
  1. V manjši ponvi na zmernem ognju segrejemo margarino in dodamo na drobno nasekljano čebulo. Pražimo toliko časa, da postekleni in dodamo gobe ter česen. Dodamo tudi poper in timijan.
  2. Pražimo, dokler vsa voda ne izhlapi, nato pa dodamo koruzni škrob, ki ga predhodno raztopimo v malo vode.
  3. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in dodamo sojino omako. Ko se na zmanjšanem ognju omaka zgosti, lahko dodamo še žlico rastlinske smetane za kuhanje.
  4. Odstavimo z ognja in postrežemo še toplo.

 

 
Recept za pečeno marinirano cvetačo sem si izposodila na veganskem kulinaričnem blogu Hot for food,
čebulne kruhove cmoke pa sem delala po receptu Kuharije veganske iniciative.
 
Več receptov, ki jih lahko pripravite tudi na silvestrovo, najdete v rubriki z glavnimi jedmi.
 
Pa veselo praznovanje!