Umešan tofu z zelenjavo po mehiško

Posted

Kdor me pozna, ve, da grem težko mimo dejstva, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva.

Morda gre za samoizpolnjujočo prerokbo, vendar mi dan običajno ne gre po načrtih, če ga začnem s praznim želodcem. Seveda, če izvzamem jutranji tek ali jogo – to dvoje mi nič kaj ne paše početi, če sem že enkrat sita.
 
Dolgo časa sem preživela v iskanju popolnega jutranjega recepta, ki bi vseboval več vrst zelenjave, a bi bil vseeno okusen, sočen in nasiten. Šele po letu in pol veganstva sem naletela na t.i. ‘tofu scramble’, torej po naše umešan tofu, v katerega gre lahko, iskreno rečeno, karkoli.
 


 

Ob tem se mi je odprl popolnoma nov svet!

Meni osebno najbolj odgovarja nekakšna kvazi-mehiška kombinacija. Nadrobljen in začinjen tofu v kombinaciji s sojinim jogurtom spominja na lahno umešana jajca, medtem ko pečen fižol, čili, gobe in špinača le še dodajo piko na i in približajo jed klasični srednjeameriški po imenu ‘huevos rancheros’. Moji verziji manjkajo salsa, kakšna rezina avokada in tortilja namesto kruha, ampak ta recept vam bom prihranila za kdaj drugič.
 

Umešan tofu z zelenjavo po mehiško
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 2
Sestavine
  • 200 g navadnega tofuja
  • 1 srednje veliko čebulo
  • 2 stroka česna
  • 2 jž olivnega olja
  • 100 g rdečega ali črnega fižola
  • 100 g gob
  • pest sveže špinače
  • 80 ml navadnega sojinega jogurta
  • 1 rdečo papriko
  • ½ čž mletega čilija ali čilijeve omake sambal oelek
  • ½ čž kurkume
  • ½ čž orientalskega kumina
  • ½ čž mletega česna
  • ½ čž rdeče mlete paprike
  • ½ čž mletega muškatnega oreška
  • ½ čž črne himalajske soli 'kala namak'
  • ½ čž morske soli
  • ½ čž mlete mešanice curry
  • 1 jž kvasnih kosmičev
Navodila
  1. Priporočam, da si vso zelenjavo narežete že pred začetkom kuhanja, saj to občutno skrajša čas priprave.
  2. Z rokami nadrobimo kocko tofuja.
  3. Nasekljano čebulo in česen prepražimo v ponvi z olivnim oljem na zmernem ognju, da čebula postekleni.
  4. Nato dodamo vse začimbe in rahlo mešamo dve minuti, saj tako lažje sprostijo svoje vonje.
  5. Dodamo fižol in ga pražimo toliko časa, da mu lupina malo popoka.
  6. Dodamo rdečo papriko in gobe ter pazljivo pražimo še nekaj minut.
  7. Vmešamo tofu, da dobi barvo od začimb in povečamo ogenj. Ko preostala vlaga izhlapi, lahko mešanico zalijemo z decilitrom vode in dodamo žlico kvasnih kosmičev.
  8. Dodamo tudi špinačo in pokrijemo, da rahlo ovene.
  9. Po največ treh minutah ponev odstavimo s štedilnika ter dodamo jogurt in nežno premešamo. Postrežemo, dokler je še vroče.

 
Ta recept je adaptacija slavnega recepta znanega bloga Minimalist Baker. Najdete ga tule.
 
Ostale recepte, ki vam polepšajo začetek dneva, najdete v tej kategoriji.