Proteinski mafini s kodrolistnim ohrovtom

Posted

Verjetno bo najbolje, da vam tole napišem še preden se poglobite v ta recept – teh zdravih, proteinskih, skoraj kruhastih mafinov ne boste mogli jesti z marmelado ali s čim posebej sladkim.

Gre namreč za slano, sirasto in začinjeno verzijo, ki je odlična s kremnimi namazi, umešanim tofujem ali vročo enolončnico. Vseeno pa kombinaciji kodrolistnega ohrovta in drobnjaka ne delajte krivice – sladki, a zdravi recepti namreč še pridejo!

Že nekajkrat do zdaj sem pisala o tem, da nisem velik sladokusec. Mogoče so me ravno zato ti mafini žulili kar dolgo. Pred nekaj tedni sem po naključju naletela na podoben recept in od tedaj sem razmišljanju o njih namenila čisto preveč časa. Preden mi je kodrolistni ohrovt v koritih na terasi začel nehvaležno propadati, sem le našla čas za peko.

Medtem, ko se moje obveznosti počasi reducirajo in mi ostaja malo več manevrskega prostora, si za zdravo pripravo raznoraznih obrokov spet lahko vzamem kakšno urico.


 
To se pozna ne le pri sestavinah, ki jih uporabljam, ampak predvsem pri jedeh, ki sicer ne terjajo veliko priprave in obenem zdržijo vsaj nekaj dni v hladilniku. Pri bolj zdravem načinu življenja je organizacija seveda ključna, česar se, na žalost, še vedno učim.

V originalnem receptu ni bilo proteinskega praška, a sem se odločila, da naredim testno peko in poskusim, kako zelo se razlikuje od izvorne. In izkazalo se je, da je tudi moja, športna verzija enako okusna in nasitna. Dejstvo je, da živimo v času, ko se precej velik delež ljudi aktivno giba in zato potrebujejo kvalitetno gorivo, ki nima okusa po žagovini in ki se ne pokvari po dveh dneh v hladilniku.

Proteinski mafini s kodrolistnim ohrovtom
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 8 - 12
Sestavine
  • 200 g polnozrnate moke
  • 60 g proteinov Veggie style
  • 15,5 g pecilnega praška
  • 1 čž soli
  • ½ čž česna v prahu
  • ½ čž gorčičnih semen v prahu
  • ¼ čž čili mešanice
  • 3 dl sojinega ali katerega drugega rastlinskega napita
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 1 jž mletih lanenih semen (zmešanih z 2 jž vode)
  • 70 g drobno nasekljanega kodrolistnega ohrovta
  • 10 g drobno nasekljanega drobnjaka
  • 2 jž kvasnih kosmičev
Navodila
  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  2. V ločenih posodah zmešamo posebej vse suhe in posebej vse mokre sestavine. Pri tem damo mešanici mletih lanenih semen v vodi nekaj minut, da zmes postane rahlo sluzasta.
  3. Mokre in suhe sestavine zmešamo in dodamo nasekljan kodrolistni ohrovt ter drobnjak, ter vse skupaj dobro premešamo še enkrat. Maso vlijemo v modelčke za mafine, ki smo jih predhodno obložili s peki papirjem. Število mafinov je odvisno od velikosti modelčkov – jaz sem npr. naredila 8 večjih. Pečemo jih 25 minut, nato pa jih pustimo kakšne pol ure, da se malo ohladijo.

 

Proteine, ki jih uporabljam, najdete na tej povezavi. Da ne boste mislili, da jih hvalim kar tako – doma sem imela še odprto vrečko konopljinih proteinov neznane znamke, s katerimi sem ravno tako naredila testno verzijo. In iskreno lahko rečem, da se je Veggie style obnesla mnogo bolje tako pri okusu kot tudi teksturi.


 

Ob nakupu katerih koli prehranskih dodatkov na spletni strani Kupujemzdravo.si lahko 5 % popust izkoristite s kodo Rebeka5.

Več podobnih receptov najdete v rubriki Zajtrki.