Ponarejen tunin namaz

Posted

Zadnje čase nisem ravno zgleden primer vegana, ki se prehranjuje zdravo in raznovrstno.

Verjetno sem še daleč od zadovoljevanja dnevnih energijskih potreb s kombinacijo kokakole in čipsa, a je vseeno prišel čas, ko si bom morala organizirati prehrano, da bo bolj raznolika. Delam namreč toliko, kot še nikoli v življenju, zato čez dan pogosto ‘pozabim’ jesti, zvečer pred spanjem pa zbašem vase pol hladilnika. Posledično tudi spim zelo slabo, zato sem precej utrujena, popijem precej kave in se bistveno premalo gibam. Na dolgi rok tako zagotovo ne gre, vem pa, da bom aprila lahko malo bolj zadihala, saj bom imela vsaj večino vikendov spet prostih.

Zelenjava, ki jo zadnje čase uživam, je nekako omejena na kisle kumarice, stročnice in zelje. A ne vidim razloga, zakaj bi se pretvarjala, da čisto vsak dan jem polnovredno in raznovrstno. Samo človek sem. Mislim, da je bistveno bolje deliti z ljudmi realno sliko, četudi se bo ob ta zapis morda kdo obregnil. Večji del tedna delam deljeno, vmes pa poskrbim za mačka, opravim gospodinjska opravila in ustvarjam za blog. Pred kratkim sem stopila v kontakt s prvimi sponzorji, v okviru Alter Vega pa se pripravlja tudi nekaj projektov, ki naj zaenkrat še ostanejo skrivnost.

Mogoče me bo javna objava cilja, da želim magistrirati še pred poletjem, dodatno motivirala.

Evo, in že viham rokave. Odlašanje res ne pelje nikamor. S praktičnim delom, ki se je zavleklo za dobro leto, sem zaključila že oktobra, a sem se takrat odločila, da bom prosti čas raje kot pisanju najprej namenila pripravam za blog. Kako ste se pa vi spravljali k pisanju diplomske ali magistrske naloge?

Sodelujem še v eni zadevi, ki z blogom nima nobene veze, mi pa pomeni veliko in mi bo v naslednjih mesecih vzela kar precej časa. O njej se ne bom na dolgo in široko razpisovala, saj je konec koncev to spletišče namenjeno širjenju informacij o veganstvu. Bi pa poudarila, da sem za svojo soudeležbo v tej vseslovenski stvari kar nekaj časa zbirala ‘jajca’, oklevala in razmišljala. Težko rečem, da sem pri svojih 26 letih oseba z izrednimi življenjskimi izkušnjami. Sem pa za pozitivne spremembe, zagovornica pravičnega sistema v vseh možnih pomenih in verjamem, da je čas, da kot družba zavestno izberemo pot, po kateri želimo dalje.


 

A vrnimo se nazaj k zelenjavi.

V obdobju vsejedstva sem naravnost oboževala tunin namaz v vseh možnih različicah. Zato sem bila malo skeptična, ko sem po prvem letu veganstva in sanjarjenju o tej jedi naletela na recept za ponarejeno različico. Zdelo se mi je, da bom ob prvem grižljaju hudo razočarana. A tekstura in okus sta me nadvse pozitivno presenetila, čeprav sem ob iskanju tistega ‘pravega’ recepta našla boljše in slabše. Pretlačena čičerika v kombinaciji z namočenimi sončničnimi semeni odlično posnema teksturo tune, ostale sestavine pa poskrbijo za odlično mazljivost. Če želite pristen okus po morju, vam priporočam nakup nori alg, namaz pa bo odličen tudi brez njih.

Namaz sam po sebi ni klasično nezdrav, saj vsebuje nekaj zelenja, semena pa doprinašajo k vnosu kvalitetnih maščob. V topel sendvič seveda lahko dodate še koruzo, paradižnik, solato ledenko, sveže nasekljane liste bazilike ali pa avokado. Jaz sem se odločila za veganski sir, zraven sendvičev pa sem postregla še veliko skledo zelene solate s fižolom.


 
Ponarejen tunin namaz
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
 • ½ srednje velike rdeče čebule
 • 1 pločevinka čičerike (240 g ploda)
 • ½ čž česna v prahu
 • 10 cm stebla zelene
 • 4 jž majoneze (oz. toliko, da je namaz poljubno mazljiv)
 • ščep kajenskega popra
 • ščep himalajske črne soli
 • 2 jž sončničnih semen
 • 1 čž kisa
 • ščep himalajske soli
Navodila
 1. Odcejeno čičeriko v plitvi posodi pretlačimo z vilicami.Dodamo drobno nasekljano čebulo in nasekljano zeleno.
 2. V multipraktiku na grobo zmeljemo sončnična semena in jih dodamo čičeriki. Dodamo tudi česen v prahu, sol, kajenski poper, majonezo in kis.
 3. Vse skupaj na roke dobro premešamo in poskusimo, če je dovolj slano. Če ni, dodamo še navadno sol.
 4. Namaz sem v hladilniku pustila stati dobre pol ure, nato pa sem ga namazala na toaste, posula z ribanim veganskim sirom in sendviče pekla v pekaču za toaste nekaj minut. Servirala sem jih s kaprami.

Več podobnih receptov lahko najdete v rubriki Prigrizki.