Pikantna juha z azijskimi rezanci

Posted

Tudi vi že komaj čakate, da bo zime konec?

Nizke temperature me običajno ne motijo. A v četrtek smo prišli s kratkega oddiha, kjer nas je vsak dan prezeblo do kosti. Maroko ima v zimskih mesecih načeloma prijetno klimo, a tam smo na nesrečo naleteli na rekordno nizke temperature in snežne zamete. V celem tednu sem enkrat samkrat sredi dneva slekla bundo in po pravici lahko povem, da me, ironično, v življenju še ni tako močno zeblo, kot ko smo tretji dan dopusta prenočili v Sahari. Pričakovala sem vsaj kakšno opeklino, a so bili moji premraženi prsti zreli kvečjemu za blage ozebline.

Vikend po vrnitvi sem preživela med pranjem umazanih cunj in naslajanju na domače radiatorje. Očitno smo zimsko vzdušje privlekli za seboj, saj se je ob prihodu domov tudi pri nas močno ohladilo. Precej sem spala, redno hodila pod vroč tuš, a telo se kar ni in ni ogrelo na delovno temperaturo.


 

Rešil me je preverjeni recept, ki bi ga verjetno lahko poimenovala kar ‘analog klasične goveje župce’.

S slednjo ima namreč kar nekaj skupnih točk. Je bistra, dodatek miso paste in sojine omake poskrbi za mesni okus, prav tako kot klasika pa vsebuje rezance. Vsebuje pa tudi sestavine, ki ji dajejo očitno prednost pred klasično nedeljsko juho – pikanten okus čilijeve paste poživi in ogreje telo, velika količina raznovrstne zelenjave, ki je ne razkuhavamo ali prekuhavamo, pa poskrbi za izdatno dozo vitaminov in mineralov.


 
Rezance, ki sem jih uporabila, lahko najdete v večjih trgovinah na oddelkih z azijsko hrano. Seveda jih lahko nadomestite tudi z riževimi, ajdovimi ali fižolovimi. Lahko uporabite katerokoli zelenjavo, ki jo imate trenutno pri roki. Sveži ali vloženi kalčki dodajo hrustljavo teksturo, sezamova semena pa azijski pridih.

Mirne vesti si nalijte enega, dva ali tri krožnike. Poletje je še kar daleč stran…

Pikantna juha z azijskimi rezanci
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
  • 1 jž sezamovega olja
  • 3 stroki česna
  • 1 čž nastrganega ingverja
  • 1 čž čilijeve paste (lahko uporabite tudi svež ali sušen čili)
  • 1½ l jušne osnove
  • 1 čž miso paste
  • 2 jž sojine omake
  • 1 jž riževega kisa
  • 3 mlade čebule
  • 1 večje korenje
  • 70 g surovih gob po izbiri
  • 50 g kitajskega zelja (lahko uporabite tudi sorto pak choi)
  • 250 g kitajskih rezancev
  • pest kalčkov
  • ščep sezamovih semen
  • nekaj vejic nasekljanega koriandra
Navodila
  1. Pripravimo in na tanke ter dolge rezine narežemo vso zelenjavo.
  2. Na sezamovem olju v loncu na zmerni temperaturi na hitro popražimo česen, ingver in čilijevo pasto. Ko česen rahlo zarumeni, dolijemo jušno osnovo, dodamo pa tudi miso pasto in sojino omako. Dobro premešamo in počakamo, da juha zavre. Vmes pripravimo rezance (pozorno sledimo navodilom - če jih je treba predhodno samo namočiti v vreli vodi, jih pripravimo posebej, sicer pa jih lahko že ob zavretju jušne osnove dodamo v juho).
  3. Tri minute pred koncem kuhanja rezancev v juho dodamo vso zelenjavo, če rezance dodamo naknadno, pa jih takoj, ko so gotovi, dodamo k zelenjavi in lonec odstavimo z ognja. Takrat dodamo še žlico riževega kisa.
  4. Juho postrežemo takoj, ko dodamo kalčke, koriander in sezamova semena.

 

Več idej za vikend kosila lahko najdete v rubriki Recepti.