Najboljša veganska lazanja

Posted

Okej. Danes mi je uspelo – pripravila sem najboljšo lazanjo (do zdaj).

Čeprav mi je pri ponedeljkovi kuhi v živo (video najdete tule) skorajda zmanjkalo časa, sem se danes še enkrat lotila istega recepta in si vzela kakšne dodatne pol ure za pripravo. Rezultat? Odličen!

Priprava dobre veganske lazanje terja večplastnost v metaforičnem in dobesednem pomenu. Posebej si moramo namreč vzeti čas za bešamel ravno prave gostote, okusen in sočen nadev, obenem pa moramo poskrbeti, da so plasti med testeninami enakomerne debeline. In potem? Korake ponavljamo toliko časa, da dosežemo vrhnje robove pekača in lazanja gre lahko v pečico.

Ta recept po okusu precej spominja na originalno lazanjo, pri kateri naj bi bila ključna sestavina mleto meso. Jaz se s tem v resnici ne strinjam.

Bolj kot meso nadevu značilne karakteristike dajejo ravno začimbe in način priprave. Da sem lažje ‘posnemala’ pravi okus, ki po letih vegetarijanstva in veganstva obstaja tam nekje v mojem spominu, sem v paradižnikovo omako dodala koromač, precej bazilike, muškatnega oreščka in sestavino, brez katere to pač ne bi bila prava lazanja. Imenuje se seitanov drobljenec, izgleda pa takole. V hladilniku imam vedno zavojček ali dva, dajem pa ga v sendviče, omake za testenine, solate,… In nenazadnje, v lazanjo.

Najboljša veganska lazanja
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 6
Sestavine
  • olivno olje
  • 1 kg paradižnikove omake ali pelatov v koščkih
  • 1 velika rdeča čebula
  • 4 stroki česna
  • suha bazilika
  • 1 l jušne osnove
  • poper
  • sol
  • 500 g seitanovega drobljenca
  • polovica koromača
  • korenje
  • 250 g veganske margarine
  • 1 l sojinega mleka
  • bela moka
  • zavojček testenin za lazanjo
  • mleti muškatni orešček
  • 250 g veganskega sira (okus mozzarella)
Navodila
  1. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na majhne koščke narezano korenje in koromač, seitanov drobljenec in nasekljan česen.
  2. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju približno 10 minut in vmes večkrat premešamo. Ob koncu dodamo ščep soli, malo popra, muškatni orešček po okusu in radodarno posujemo s suho baziliko.
  3. Zalijemo z litrom paradižnikove mezge in dodamo vso jušno osnovo.
  4. Na zmernem ognju nadev kuhamo približno 20 minut, da nekaj tekočine izpari. Občasno premešamo.
  5. Vmes ogrejemo pečico na 220 stopinj.
  6. Za bešamel na rahlem ognju raztopimo 250 g margarine in dodamo nekaj žlic moke, pri čemer zmes konstantno mešamo z metlico. Ko postane gosta in se obarva zlato rumeno, zalijemo z litrom sojinega mleka. Preklopimo na zmeren ogenj in ves čas zgoščevanja mešamo, da ne nastajajo grudice. Ko dobimo zmes, podobno masi za palačinke, bešamel odstavimo z ognja, ga solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka.
  7. Naoljen pekač namažemo s prvo plastjo bešamela in čezenj razporedimo prvo plast testenin. Prelijemo s paradižnikovo omako in nato še z eno plastjo bešamela. Nato ponovno prekrijemo celotno površino pekača s plastjo testenin. Postopek ponavljamo toliko časa, da dosežemo vrhnji rob pekača. Zadnjo plast testenin nato prelijemo s preostankom bešamela in lazanjo postavimo v pečico.
  8. Po 10 minutah peke na bešamel posujemo nariban veganski sir in lazanjo pečemo še 25 minut.
  9. Vzamemo jo iz pečice in s postrežbo počakamo 15 minut, da se malo ohladi in postane bolj kompaktna.
  10. (Uporabila sem pekač dimenzij 22x30x8 cm, če izberete manjšega/večjega, pa količine temu primerno prilagodite)

Ob koncu peke sem bila že tako lačna, da enostavno nisem mogla počakati 15 minut, da bi se lazanja malo ohladila. Rezultat vidite na spodnji sliki, kjer se je moj kos malo razlezel. Pa nič zato!
 

 
Če vam ostane nekaj nadeva, ga lahko shranite v hladilniku, kjer vam bo zdržal vsaj 4 dni. Odličen je s kakšnimi drugimi testeninami in posut z malo kvasnih kosmičev.

Nestrpno že čakam vaše odzive, kako vam je ta lazanja uspela! 

Več podobnih receptov najdete v rubriki Glavne jedi.