Kremna brokolijeva juha

Posted

Vegani ali vsejedci, morda brokolija enostavno ne marate. Hkrati pa verjetno veste, da vsebuje celo paleto vitaminov in mineralov, zaradi katerih bi se bilo včasih najbolje prisiliti v grižljaj ali dva.

Pozabite na kuhanega, pečenega ali celo surovega – spodaj je trik, kako ga z nekaj osnovnimi sestavinami preobraziti v odlično kremno juho, ki bo spremenila vaš pogled na to premalo cenjeno živilo.

Prvo pravilo kremnih juh – prosim, ne zalivajte jih z najmanj pol litra rastlinske smetane za kuhanje, da se okusa zelenjave praktično ne da več zaznati. Dodajajte jo po malem šele potem, ko ugasnete štedilnik in vmes okušajte. Vedeli boste, kdaj je to to.

Jaz osebno ne ostanem le pri rastlinski smetani za kuhanje – pred postrežbo vedno dodam še jedilno žlico naravnega kokosovega jogurta. Poskusite, zagotovo vam bo všeč!

Kremna brokolijeva juha
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 6
Sestavine
  • pol večje rdeče čebule
  • 4 stroki česna
  • 2 večja krompirja za kuhanje
  • 2 glavi brokolija
  • 1 in pol litra jušne osnove
  • pest nasekljanega peteršilja
  • rastlinska smetana za kuhanje
  • kokosov jogurt
  • 3 jž oljčnega olja
  • 1 čž kurkume
  • sol
  • poper
Navodila
  1. Na zmernem ognju na olivnem olju prepražimo čebulo in ko postekleni, dodamo še česen. Solimo in popramo.
  2. Po nekaj minutah dodamo na kocke narezan krompir in zalijemo s polovico jušne osnove. Dodamo kurkumo in pustimo, da rahlo vre 15 minut.
  3. Dodamo na večje kose narezan brokoli in prelijemo s preostankom jušne osnove. Po 5 minutah vrenja dodamo še nasekljan peteršilj in odstavimo juho s štedilnika. Vsebino zmeljemo s paličnim mešalnikom in po okusu dodamo malo rastlinske smetane.
  4. Okrasimo z jedilno žlico kokosovega jogurta in pokapamo z oljčnim oljem.
  5. Juho lahko postrežemo s popečenimi kruhki ali koruznim 'tortilija' čipsom.

Ne pozabite, da lahko juho naredite poljubno gosto – če jo želite zredčiti, dodajte še nekaj vode po tem, ko sestavine zmeljete s paličnim mešalnikom.

Več receptov na žlico najdete v rubriki Juhe in jedi na žlico.