Kakijev štrudelj

Posted

Čeprav sem veganka, nikoli nisem bila velika ljubiteljica sadja.

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje pojedla jabolko. Ali pomarančo.  Vem, da sem si pred približno dvema tednoma na toast, namazan z arašidovim maslom, narezala banano. Nič kaj zgledno. Seveda verjamem, da je sadje odlično za zajtrk, a moja prva izbira je vedno nekaj, kar ni sladko. Šele če mi zmanjka namazov ali kruha, posežem po vafljih, palačinkah ali ovseni kaši, k čimer dodam jagodičevje.
 
Vem pa, da pri tem nisem edina. Mnogi vegani jejo le malo sadja ali pa ga sploh ne marajo. Vsejedci se redno čudijo, kako je možno živeti (in preživeti) na tako restriktivni dieti in obenem skorajda brez vnosa sadja. Vendar velikokrat pozabljajo, da na ta račun pojemo več zelenjave in tako pridobimo vse minerale in vitamine.
 

 

V sladicah me sadje ne moti.

Velikokrat je peka peciva, štrudljev in pit idealen način, da porabim slive, jabolka, pomaranče in kakije, ki mi jih prinesejo ob obiskih. In tako je bilo tudi tokrat. Približno dva tedna sem se opominjala na zalogo mehkih in sočnih kakijev, ki so ležali v hladilniku in čakali, da jih nekako inkorporiram v kakšno od jedi. In tako sem se spomnila na kakijev štrudelj.
 


 
Mnogi v nadeve radi dajejo drobtine, saj te vpijejo vlago iz bolj tekočih sestavin. Vendar sem po navdihu tega recepta raje izbrala mlete indijske oreščke. Zadeva funkcionira. Celo tako dobro, da kakijev štrudelj pridobi rahlo mlečen, sirast okus, ki spominja na skuto iz klasične verzije. Recept sem seveda prilagodila glede na število in stopnjo sočnosti kakijev, a priprava je ostala skrajno enostavna.
 

 
Kakijev štrudelj
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 3 do 4 zavitki
Sestavine
  • 9 do 12 listov navadnega, polnozrnatega ali pirinega vlečenega testa (za 3 oz. 4 štrudlje)
  • 8 zrelih kakijev (uporabila sem 4 vanilija kakije in 4 navadne, mehkejše)
  • 130 g mletih indijskih oreščkov
  • 80 g belega ali rjavega sladkorja
  • 1 jž nastrgane limonine lupinice
  • ½ čž cimeta
  • 75 g kokosove maščobe ali margarine za premaz vlečenega testa
  • sladkor v prahu za posip
Navodila
  1. Vsebino kakijev ločimo od lupine in rahlo pretlačimo v večji posodi.
  2. Dodamo mlete indijske oreščke, sladkor, limonino lupinico in cimet. Nadev dobro premešamo.
  3. Na majhnem ognju stopimo kokosovo maščobo in rahlo premažemo vsako plast testa s čopičem.
  4. Eno na drugo položimo tri plasti testa in na rob (na približno četrtino celotne površine) nanesemo nadev. Skrajni desni in levi rob zavihamo, da vsebina štrudlja ne bo iztekala med pečenjem.
  5. Testo zavijamo tako, da površino z nadevom zvijemo na drugo četrtino brez nadeva, nato pa zavijemo še dvakrat, da dobimo obliko značilnega zavitka. Enako naredimo še z ostalimi listi testa.
  6. Vse skupaj prestavimo v pekač, pokrit s peki papirjem. Zgornje dele štrudlja premažemo s preostalo stopljeno maščobo.
  7. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija, in sicer približno 30 minut.
  8. Ohlajen kakijev štrudelj posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

 
Več sladic najdete tu.