Indijski daal iz rdeče leče

Posted

Ali opažate isto, kot jaz? In sicer to, da v praksi mnoge veganske jedi izhajajo iz tistih, ki so jih pogosto jedli ljudje nižjih slojev, ne glede na geografsko lokacijo in tip kulinarike. Skozi zgodovino so bila živila živalskega izvora v večini kultur namreč dostopna le premožnejšim.

Poglejmo na primer lečo. Gre za živilo, ki spada v družino stročnic, uspešno pa so ga začeli kultivirati že pred več kot deset tisoč leti. V Aziji in na Bližnjem Vzhodu že izjemno dolgo obdobje predstavljajo enega od osnovnih virov hranil, saj vsebujejo veliko beljakovin, folatov in železa. Predvsem kmetje so bili tisti, ki so (za gojenje nezahtevno) lečo v svoji kulinariki veliko uporabljali.

Izraz ‘daal’ izvira iz južne Azije in se v resnici uporablja za poimenovanje kakršne koli jedi iz leče. Daal iz rdeče leče bi lahko prevedli v ‘Masoor daal’, daal iz rumene leče v ‘Toor daal’, in tako naprej. A daal sam po sebi lahko predstavlja tako jed, ki je redka in podobna juhi, kot tudi gosto enolončnico in vse, kar je nekje vmes. Predvsem zato, ker jo je vsako gospodinjstvo pripravljalo na malo drugačen način in z drugimi dodatnimi sestavinami. Vsi pa so jo običajno postregli z rižem.


 

Pri tem receptu imate torej precej proste roke.

Nič hudega, če mu ne sledite do potankosti. Le z začimbami bodite velikodušni, da dobite avtentičen okus po Indiji. Navdih za to jed izhaja iz te verzije, ki vsebuje tudi sladek krompir, lahko pa uporabite tudi navadnega, čičeriko, papriko, druge vrste leče, fižol, korenje,…

Indijski daal iz rdeče leče
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
  • 200 g rdeče leče (suhe)
  • 1 večja rjava čebula
  • 3 jž olivnega olja
  • 400 g pelatov v koščkih (iz pločevinke)
  • 1 jž naribanega svežega ingverja
  • 2 stroka česna
  • 1 pekoč rdeč čili
  • 2 čž mletega koriandra
  • 2 čž mletega kumina
  • 2 čž kurkume
  • 1 čž mletega ingverja
  • sol
Navodila
  1. Na zmernem ognju z olivnim oljem popražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo nariban ingver in nasekljan česen ter premešamo na rahlem ognju.
  2. Dodamo nasekljan čili, lečo, koriander, kumin, kurkumo in mleti ingver. Mešamo, dokler se leča ne prekrije popolnoma z oljem. Dodamo pločevinko pelatov in 8 dl vode.
  3. Ogenj povečamo toliko, da jed zmerno vre, nato pa jo brez pokrovke z občasnim mešanjem na ognju pustimo še približno 25 minut.
  4. Pokusimo in posolimo, nato pa jed pustimo zmerno vreti še nekaj minut. Če želimo juho zgostiti, čas kuhanja podaljšamo.
  5. Postrežemo jo z nasekljano zeleno ali peteršiljem ter kokosovim jogurtom.


 
Več jedi na žlico najdete tu.