Grenadirmarš

Posted

Pride dan, ko v hladilniku vlada pustinja.

Lahko vam naštejem, kaj vse je trenutno noter. Liter sojinega mleka, pražen tofu, slivova marmelada, nekaj limon, dve začimbni pasti, kečap, česen, čebula in por, pinjole, krompir, korenje in kokosova mast. Na vratih hladilnika ne kaže nič bolje. Napol pojedena bageta, paradižnikov koncentrat, odprta škatla probiotikov, štrcelj ingverja, uvel peteršilj, gorčica. Šit. Lačna kot volk, trgovine pa že zaprte.

Ne bom vam tajila – čeprav izjemno rada kuham, velikokrat hrano naročam na dom. Odkar ima nekaj lokalnih picerij v svoji ponudbi tudi veganski sir, je dostava ob vikendih, prežetih z lenobo, postala moj izhod v sili. A čeprav so te pice naravnost odlične, včasih enostavno paše pojesti kaj preprostega in domačega. In v takih trenutkih ponavadi že vem, kaj si bo zaželel Mitja. Zato sem na hitro preverila še omarico, kamor spravljam nepokvarljivo hrano. In na srečo našla polžke iz durum pšenice. Mitja je vesel, kadar je na dnevnem meniju grenadirmarš. Jaz pa še bolj, ker ga pripravim v samo dobre pol ure.


 

Verjetno se sprašujete, če sem se zatipkala. Kaj hudiča je grenadirmarš?

V bistvu gre za zelo preprosto jed iz praženega krompirja in testenin, ki jo pozna večina Zasavcev, k nam pa naj bi jo pripeljali Nemci, ki so prišli delat v rudnik in v steklarno. Čeprav glede na opis deluje precej dolgočasno, vam obljubljam, da je spodnji recept vredno preizkusiti. Grenadirmarš je krasna samostojna jed, lahko pa ga pripravimo tudi kot prilogo k čemu konkretnejšemu. Moja verzija ni čisto tradicionalna. Por, ki sem ga dodala k originalnem receptu, skupaj s čebulo doda sladkast pridih, medtem ko prepražene kocke dimljenega tofuja odlično nadomestijo slanino, s katero vsejedci navadno postrežejo grenadirmarš. Ste si do zdaj že uspeli zapomniti ime jedi? Ko ga boste enkrat pripravili, vam bo že prešlo v navado.

Grenadirmarš
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
  • 500 g krompirja za kuhanje
  • 300 g testenin (jaz najraje uporabim polžke)
  • 1 majhno čebulo
  • 100 g pora
  • 170 g tofu mix znamke Biozone
  • nekaj vejic peteršilja
  • ½ čž česen v prahu
  • 2 jž kokosove masti ali olja za praženje
  • sol
  • poper
  • ščep muškatnega oreščka
Navodila
  1. Cel krompir skuhamo, olupimo in narežemo na rezine, kot če bi pripravljali praženega.
  2. Vmes na dveh žlicah olja počasi prepražimo nasekljano čebulo in por, proti koncu pa ju posolimo, popopramo in dodamo česen v prahu ter muškatni orešček.
  3. Dodamo krompir, premešamo in na zmerni temperaturi vse skupaj pražimo nekaj minut, da se na eni strani zlatorjavo zapeče. V drugi posodi vmes skuhamo testenine in jih ne predobro odcejene dodamo k prepraženem krompirju, da se s škrobnato vodo zmes dobro premeša.
  4. Dodamo tudi nasekljan peteršilj, ter še dodatno popopramo in posolimo, če je treba.
  5. Na koncu dodamo še na majhne kocke narezan in posebej prepražen tofu in ga posujemo po vrhu grenadirmarša.
  6. Postrežemo, dokler je še toplo.

 

 
Pri pripravi sem si pomagala s tem receptom, vendar sem se ga vseeno odločila še malo spremeniti.