Falafel sendvič

Posted

Ne vem za vas, ampak jaz sem še vedno utrujena od decembra in novoletnega praznovanja.

Verjetno sem bila ravno toliko dni prosta, da se mi zdaj čisto nič ne ljubi. Pridni tisti, ki ste si naprtili še kakšno zaobljubo in pri njej vztrajate že od samega začetka. Vam čisto nič ne zavidam, vsaj zdajle ne.

Po kar nekaj letih kelnarjenja preko študentske napotnice, sem letošnje praznike končno preživela v brezdelju. Zadnjih nekaj silvestrovanj sem vedno delala od jutra do večera. Ob devetih, ko po celem dnevu letanja gor in dol za šankom pred seboj vidiš samo še tuš in toplo posteljo, se je težko na hitro urediti in spraviti na kakšen žur. Zato sem največkrat silvestrovala doma, v krogu najbližjih, spila pivo ali dve in že kmalu po polnoči so se mi začele zapirati oči. Solidarno sem seveda zdržala z ostalimi udeleženci, dokler vzdušje novega leta ni potihnilo.

No, po pravici povedano – tudi letos smo bili doma, le da v malo večjem številu. In za to silvestrovanje lahko rečem, da je bilo najboljše do sedaj. Bila sem kolikor toliko naspana in dobre volje, šampanjec smo odprli pravočasno, odštevanje do polnoči pa smo preživeli s plesom in nešteto Guitar Hero rundami. Pivska družabna igra se nam je nadalje zavlekla do šestih zjutraj, ko so gosti začeli odhajati. Skoraj se je že danilo, ko sem v kratkih hlačah in copatih pri smetnjakih odvrgla zadnje smeti po kratkem, a intenzivnem pospravljanju. Za trenutek se mi je zdelo, da bom v 2018 razturala tako, kot še nikoli. ‘Jaz lahko vse! Prvega smo, pa je že cela bajta pospravljena. Mam to!’

Seansa motivacije za izvoz se je zaključila ob enih popoldne, po nekaj urah spanja. Prekrokana noč je terjala svoj davek. S sestrično, ki je prespala pri nama, sva povoženi sedli za mizo v kuhinji in se ‘zdravili’ s paracetamolom in šumečimi tabletkami za rehidracijo. Za alkohol imam nizko toleranco in običajno, če že, spijem samo eno pivo. Ravno zaradi tega lahko na prste ene roke preštejem, kolikokrat sem v zadnjih petih letih sploh šla čez rob. A tokrat sta mi jo želodec in glava slabo odnesla. Dolge trenutke tišine je prekinil kakšen stavek na temo ‘Nikoli več!’. Hrana pa nama je na misel padla šele proti večeru. In v tistem trenutku sem si rekla –

‘Vse bi dala za en dober falafel sendvič!’

 


 
Sanjarila sem o študentskih časih, ko sem bila v radiu dveh kilometrov obkrožena z vsaj dvema falafel štantoma. O humusu, ki se kar topi v ustih. Izvrstno pripravljeni repi, ki osveži in bi verjetno pregnala tudi mojega hudega mačka. Mehkem nekvašenem kruhu, ki bi obložil moj slab želodec. In o rahlem in hrustljavem falaflu, ki bi me spet sestavil skupaj.
 

 
Zakaj ravno falafel? Ker je enostavno moja najljubša jed. Odkar sem ga pred leti prvič poskusila, svet zame ni več enak. Morda dramatiziram, a falafel je nekaj najboljšega. Gre za polpet iz mlete čičerike, česna, mlete mešanice začimb, kot sta koriander in orientalski kumin, svežih začimb (npr. peteršilja in zelene), ocvrt pa je v rastlinskem olju. Čeprav je krasen kar brez vsega, ga najbolj obožujem v kombinaciji s svežo zelenjavo in humusom. Prelitega z mešanico tahinija in limoninega soka, seveda.

Okus vam težko opišem. Podoben je ocvrtim mesnim polpetom, specifičnost pa mu daje orientalski kumin. Če te začimbe ne poznate, falafel pa ste že jedli, jo kupite, povohajte, in vaša prva asociacija bo – res presenetljivo – falafel!

Falafel

Tako sem se med prvojanuarskim slinjenjem spomnila, da z vami še nisem delila svojega najljubšega recepta za falafel sendvič. Najpomembnejše pravilo? Nikoli ne uporabljajte kuhane čičerike! Kupite surovo, jo namočite, vržite v multipraktik z ostalimi sestavinami, segrejte olje in pustite procesu cvrtja, da opravi svoje. To je edino, kar zares šteje. Ostale sestavine lahko vedno prilagodite po svojem okusu – masi dodate kurkumo, več ali manj zelenih začimb, popravljate razmerje med količino čičerike in začimb, da dobite bolj želeno strukturo, skorjo, ki bo ravno prav hrustljava,… Eksperimentirajte.
 


 

Humus

Namaz, brez katerega pri pripravi falafla ne gre, vsebuje le nekaj preprostih sestavin, med katerimi tako, kot pri falaflu kraljuje čičerika. V tem primeru jo je treba pred pripravo seveda skuhati. Danes poznamo humuse vseh vrst, ki variirajo glede na kombinacijo začimb ali različnih vrst stročnic. Pripravimo jih namreč ne le iz čičerike, pač pa tudi različnih vrst fižola, graha,… Klasičen humus lahko kombiniramo tudi s sladkim krompirjem, peso, bučo, zelenolistno zelenjavo,… Meni je najbolj všeč originalna verzija, pokapana z oljčnim oljem in sladko papriko. Vi pa, kakor vam paše.
 


 

Naan kruhki

Ta preprosta vrsta običajno nekvašenega kruha izvira iz področja Indije in spominja na nekaj vmesnega med tortiljami in pita kruhki. Nastala je pod vplivom perzijske kuhinje in doma pripravljena se odlično ujema s falafli. Naan tako lahko napolnimo z zgoraj naštetimi sestavinami, zvijemo in uživamo.
 


 
Še nekaj besed o izbiri zelenjave za falafel sendvič. Meni zmagovalno kombinacijo sestavljajo paradižnik, mlada čebula, solata in naribana repa, prelita s sokom rdeče pese. A v času priprave slikovnega materiala za ta recept sem sezono slednje prehitevala za celih 14 dni. Iskala sem jo po praktično vseh trgovinah in tržnicah, repe pa nikjer. Zadovoljiti sem se morala z rdečim zeljem, kot vidite na spodnjih fotografijah.
Falafel sendvič
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 8
Sestavine
Falafel
  • 1 kg suhe čičerike
  • 3 srednje velike čebule
  • 10 strokov česna
  • 1 skodelica nasekljane mešanice zelene in peteršilja (namesto zelene lahko uporabite tudi koriander)
  • 3 jž čičerikine moke
  • 3 čž soli
  • 4 čž orientalskega kumina
  • 2 čž mletih semen koriandra
  • 1 čž mletega popra
  • ½ čž kajenskega popra
  • ½ čž mletega kardamoma
  • 1 l rastlinskega olja za cvrtje
Humus
  • 250 g kuhane čičerike
  • 40 ml limoninega soka
  • 60 ml tekoče tahini paste
  • 1 strok česna
  • 2 jž olivnega olja
  • ½ čž orientalskega kumina
  • sol (po okusu)
  • 3 jž vode, v kateri je bila čičerika (aquafaba)
  • mleta paprika, peteršilj/koriander in olivno olje za okras
Naan kruhki
  • 330 ml tople vode
  • 1 jž sladkorja
  • 18 g suhega kvasa (paket in pol)
  • 1 čž soli
  • 2 jž olivnega olja
  • 390 g moke (bele ali polnozrnate)
Navodila
Falafel
  1. Suho čičeriko stresemo v velik lonec in prelijemo s hladno vodo. Pri tem upoštevamo, da bo čičerika tekom vpijanja vode narasla. Čez noč pustimo, da se namaka (približno 12 ur), nato pa jo dobro odcedimo.
  2. Na majhnem ognju in malo olivnega olja prepražimo nasekljano čebulo in česen z vsemi začimbami. Na tak način iz obeh pridobimo več okusa - lahko pa ta korak tudi preskočite in uporabite sveže sestavine brez praženja.
  3. Čičeriko, čebulo in česen skupaj z vsemi začimbami in zelišči damo v multipraktik, da se masa naseklja. Vmes dodamo čičerikino moko. Pazimo, da z mletjem sestavin ne pretiravamo - zmes mora biti dobro premešana in fino nasekljana, ne pa že skoraj kremasta.
  4. Nastalo maso postavimo v hladilnik za dobro uro.
  5. Na zmernem ognju vmes segrejemo olje. Maso po eni uri še enkrat dobro premešamo in s pomočjo dveh jedilnih žlic ali zajemalke za sladoled oblikujemo manjše kroglice. Kroglico spustimo v olje, da preverimo, ali je ustrezno segreto. Posamezno kroglico cvremo na vsaki strani približno 2 do 3 minute, da postane zlatorjave barve. Ustrezno spremenimo jakost ognja, če čas pečenja odstopa.
  6. Po cvrtju kroglice odlagamo na papirnate brisačke, ki vpijejo odvečno olje. Po želji lahko falafel potresemo s sezamom.
Humus
  1. V multipraktiku zmešamo limonin sok in tahini. Po minuti in pol dobimo rahlo, skoraj penasto zmes.
  2. Med mešanjem dodamo česen, olivno olje, kumino, aquafabo in sol.
  3. Ko se vse skupaj ustrezno premeša in posamezni koščki česna niso več vidni, dodamo polovico kuhane čičerike. Pustimo, da se naseklja in skupaj z ostalimi sestavinami poveže v kremno zmes.
  4. Med mešanjem dodamo še drugo polovico čičerike in multipraktik ustavimo, ko smo zadovoljni s teksturo. Če je humus pregost, dodamo še malo vode.
  5. Okrasimo z olivnim oljem, papriko in peteršiljem/koriandrom.
Naan kruhki
  1. V plastični posodi zmešamo toplo vodo, v njej raztopimo sladkor in dodamo kvas. Rahlo premešamo in pustimo 10 minut, da se kvasovke aktivirajo.
  2. Medtem v ločeni posodi zmešamo moko in sol. Dodamo aktivirane kvasovke v vodi in zmes zgnetemo v testo.
  3. Kepi dodamo olivno olje, jo zvijemo v kačo in to razdelimo v 16 enako velikih kosov. Vse oblikujemo v kroglice in jih razvaljamo v tanke in ploske, tortiljam podobne plasti.
  4. Na zmernem ognju v ponvi popečemo vsako plast posebej. Na vsaki strani jo pečemo približno 2 minuti.
  5. Naan kruhke postrežemo še tople.

 
Falafel delam po navodilih tega recepta. Sestavine sem količinsko prilagodila svojemu okusu. Originalen recept za naan kruhke lahko najdete tu. Recept za humus pa je moj lasten – po vrsti dobrih in malo manj dobrih, ki sem jih našla na spletu.
 

 
Če potrebujete še kakšno idejo za pripravo obroka, kliknite tu.