Domača granola s kokosom in kakavom

Posted

Težko najdem besede, s katerimi bi lahko opisala moje sovraštvo do zapakiranih mislijev.

Grenak spomin nanje sega še v konec prejšnjega stoletja, ko so se v shrambah pojavljali v praktično vsakem gospodinjstvu, ker je bilo trendovsko in zelo športno. Ko si odprl vrečko z njimi, si v njih našel za pest nasekljanih lešnikov, za cel čeber rozin, točno tri koščke kokosa in pet rezin bananinega čipsa. Največji delež pa je predstavljala čudna mešanica celih, grobih ovsenih kosmičev, ki so se že med samo proizvodnjo delno razleteli v zelo fin prah. Ni bilo važno, s čim si jih jedel – okus je bil vedno podoben žagovini.

Leta kasneje, ko sem jih v fazi obsedenosti z merjenjem makro in mikrohranil ponovno uvajala na svoj jutranji jedilnik, ni bilo nič bolje. Nikoli jih nisem zares vzljubila. In uh, tiste rozine. Tudi, če jih na fotki z embalaže ni bilo, so se po čudnem naključju vedno znova znašle v pakiranju. Tega še danes ne razumem.

Konec lanskega leta sem prvič naredila domačo granolo.


 
Brez rozin in brez mokastega okusa. Redko jem sladke zajtrke, ampak če imam na zalogi takšno granolo, že ob zvoku jutranje budilke komaj čakam, da si pripravim eno polno skledo.
Domača granola s kokosom in kakavom
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 8
Sestavine
 • 300 g ovsenih kosmičev
 • 0,5 dl agavinega sirupa
 • 0,5 dl kokosovega olja ali kokosove masti
 • 1 jž lanenih semen
 • 1 jž bučnih semen
 • 2 jž narezanih oreščkov (jaz sem izbrala indijske, odlično pa se obnesejo tudi brazilski)
 • 1 jž kakavovih zdrobljenih semen
 • 2 jž kokosovega čipsa
Navodila
 1. V skledi skupaj zmešamo vse suhe sestavine. V zmes dodamo agavin sirup in stopljeno kokosovo mast. Pomembno je, da je maščoba tekoča, zato jo lahko predhodno segrejemo na majhnem ognju.
 2. Zmes dobro premešamo.
 3. Položimo jo v pekač, obložen s peki papirjem, in v predhodno ogreti pečici na 170 stopinjah Celzija pečemo 23 minut. Pekač nato vzamemo ven in jo pustimo, da se ohladi. Nikoli je iz pekača ne dajemo, ko je še vroča, saj sicer ne ostane sprijeta skupaj.
 4. Ohlajeno zavijemo v peki papir, da se razlomi. Shranimo jo v steklenem kozarcu s pokrovom.

V suhem in temnem prostoru jo lahko shranjujemo vsaj dva tedna – lahko v kakšni izmed zaprtih posod v kuhinjski omarici, ali pa v vrečki v hladilniku. Predlogi za serviranje? S kokosovim jogurtom in dodanimi gozdnimi borovnicami, odlična pa je tudi z malo sojinega mleka in narezano banano.


 
Pri pripravi sem si pomagala s tem receptom. Minimalist baker je eden od mojih najljubših kulinaričnih blogov, ki ga redno spremljam in za pripravo svojih receptov ravno tam dobim precej idej. Če prvič slišite zanj, ga definitivno ne spremljajte, ko ste zares lačni!


 
Več mojih zajtrkov pa najdete tukaj.