Chilli sin carne

Posted

Ob nepričakovanem podaljšku letošnje zime težko najdem sogovornika, ki ne pogreša pomladi že vsaj toliko, kot jo jaz.

Vsi smo že malo naveličani debelih nogavic, kap, šalov in ‘dolgih gat’. Letos sem prvič po šolskem letu 2001/2002 iz omare celo izbrskala osovražene najlonke in jih praktično nosila pod hlačami vse od decembra. In to po svoji volji, ne pa zato, ker mi babi redno sugerira, da je treba ledvica pač imeti pokrita. Še dobro, da mi premražene noge ponoči pod odejo pridno greje Krapč, ki kljub konkretnem kožuščku očitno nekako čuti, da je zima.

V poplavi sarm, krepkih jedi na žlico, žgancev in repe, ki jo imam že vrh glave, sem se odločila, da tokrat z vami delim nekaj bolj eksotičnega. Ob težko pričakovani otoplitvi se od mraza poslavljam s pekočo, a bogato glavno jedjo, ki vam bo popestrila sezonski jedilnik in vam olajšala misel na sneg, ki vztrajno, a še vedno počasi kopni.

Chilli sin carne je analog bolj znane mesne teksaške klasike, ki sliši na ime chilli con carne. Saj je logično, a ne? V originalu je bila ta pekoča jed iz čilija, čebule, začimb in nasekljanega mesa, šele kasneje pa so se pojavile bolj znane adaptacije, ki vključujejo tudi paradižnik ali paradižnikovo mezgo ter različne vrste fižola.


 

A tudi chilli sin carne ima svojo zgodovino.

Brezmesne verzije te jedi so postale popularne v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, ko se je v okviru hipijevske kulture začelo širiti vegetarijanstvo in veganstvo. Kot nadomestilo mesa so sprva uporabljali mešanice različnih vrst stročnic in koruze, gobe in bučke, danes pa so priljubljeni predvsem nadomestki mesa (strukturirani rastlinski beljakovinski izdelki), npr. seitan in tofu.

Glede na to, da chilli sin carne na tekmovanjih v pripravljanju čilija redno pometa tudi z mesno konkurenco (tole sta že dva primera), s tem receptom ničesar ne zamujate. Jed še vročo postrezite s pogretimi tortilijami, testeninami, kruhom ali rižem, dodate pa lahko še salso ali avokadov guacamole. Košček temne čokolade, ki ga raztopimo v omaki, je vsekakor obvezna sestavina. Vsekakor pa ga pripravite malo več, saj je naslednji dan skoraj še okusnejši.


 
Chilli sin carne
 
Čas priprave sestavin
Čas kuhanja
Skupni čas priprave
 
Porcije: 4
Sestavine
  • 4 jž rastliskega olja
  • 1½ rdeča čebula
  • 1 večje korenje
  • 1 steblo zelene (pribl. 10 cm dolg kos)
  • 3 stroki česna
  • 1 svež čili
  • 1 rdeča paprika
  • 1 večja rezina suhe gobe
  • 1 jž rjavega sladkorja
  • 800 g pelatov v omaki (2 konzervi)
  • 1 košček čokolade z vsaj 70 % kakava (pol rebrce)
  • 500 g fižola iz konzerve (uporabila sem mešanico rjavega in rdečega)
  • 250 g seitana
  • 2 čž orientalskega kumina
  • 2 čž mletega koriandra (seme)
  • 1 čž cimeta
  • 2 čž kajenskega popra
  • Koruza, bučke, gobe (opcionalno)
Navodila
  1. V večjem loncu na zmernem ognju na olju prepražimo sesekljano čebulo, ko postekleni, pa dodamo še nasekljan česen. Dodamo na majhne koščke narezano zeleno, čili in korenje in pražimo nekaj minut.
  2. Dodamo v multipraktiku nasekljan seitan ter papriko in mešanico ponovno pražimo nekaj minut, nato pa dodamo še vse naštete začimbe ter sol. Ko se začne mešanica prijemati na podlago, zalijemo z malo vode, dodamo rezino suhe gobe in dodamo še neodcejene pelate ter žlico sladkorja.
  3. Lonec pokrijemo in kuhamo na rahlem ognju približno 50 minut. Vsake toliko časa premešamo.
  4. Dodamo fižol (oz. koruzo, bučke, gobe, če želimo) in dobro premešamo. Če je omaka zelo gosta, lahko dodamo še malo vode, nato pa na zmernem ognju vse skupaj kuhamo še pol ure.
  5. Vmes pripravimo prilogo, tik pred koncem priprave pa v chilli sin carne vmešamo še košček temne čokolade.
  6. Chilli sin carne lahko postrežemo tudi z nesladkanim sojinim jogurtom, ki odlično ublaži pekoč okus čilija, če ste se pri doziranju slučajno ušteli.

 
Več podobnih receptov najdete v rubriki Glavne jedi.