Dobrodošli na blogu Alter Vego

Posted

Resnica je, da ne blogam prvič.

Še kot srednješolka sem se prijavila na tekmovanje, katerega velik del je obsegalo pisanje spletnega dnevnika o povsem splošnih stvareh. Vanj sem vložila precej truda, ki se mi je na moje veliko veselje na koncu obrestoval z zmago. Drugi poskus nekaj let zatem je bil v lastni režiji in že od samega začetka obsojen na propad, ker nisem točno vedela, kaj bi rada s pisanjem o aktivnem načinu življenja in zdravi prehrani sploh dosegla. Blog z vsemi zapisi sem pobrisala in svoj prosti čas začela posvečati drugim, zame takrat pomembnejšim stvarem. Miniti je moralo še nekaj let, preden sem začenjala razumeti, da lahko osebni projekti zrastejo izven naših okvirjev šele takrat, ko te vzamejo celega in ko lahko služijo nečemu višjemu.
 


 

Pred dobrimi tremi leti sem postala veganka.

To je bila najboljša odločitev, kar sem jih kdajkoli naredila. V 21. stoletju imamo namreč na vsakem koraku možnosti izbire. Lahko se odločimo, kaj kupujemo, kako živimo in si po svoje izoblikujemo mnenja o svetu okrog nas. In, verjemite, veganstvo ima svoj smisel. Zame je prišel dan, ko sem si rekla, da ne želim biti del krutega izkoriščanja živali na račun mleka v kavi, poli salame v sendviču ali jutranje omlete. Prišlo je zavedanje, da na račun živinoreje in z njo povezanih dejavnosti na globalnem nivoju prispevamo k enormnem deležu emisij toplogrednih plinov, ki spreminjajo naš planet.

Po nekaj mesecih sem spoznala, da se je izboljšalo tudi moje zdravstveno stanje – počasi so izginile težave s kožo, konstantna vnetja sečil so postala preteklost, tehtnica pa se je ustalila na številki iz obdobja pred študentskimi boni. Zato bi lagala, če bi trdila, da me veganstvo ni spremenilo. V precejšnji meri me je.  Ni mi dalo opevanega občutka superiornosti, ki mi ga je napovedovala okolica. Me pa je naredilo sočutnejšo in zavestnejšo. Zato se nikoli ne počutim, kot da se na račun svojega načina življenja čemurkoli odrekam. Zvečer grem v posteljo z zavedanjem, da za svet in tudi zase delam nekaj dobrega. To me navdaja z največjim veseljem in tako je tudi nastal blog Alter Vego.

Če kaj res rada počnem, rada kuham.

Uživam v ustvarjanju veganskih različic klasičnih receptov in z vnemo izpopolnjujem preizkušene veganske recepte. Kuhinja je zame edini prostor v hiši, kjer lahko svoji kreativnosti res dam duška. Rada jem, zares pa v hrani uživam šele takrat, ko so nad njo navdušeni tudi ljudje okrog mene. Ni me strah uporabljati novih, še nepreizkušenih sestavin in ne bojim se vprašanj, zakaj bi katerokoli jed hotela narediti podobno vsejedski, če se zdaj prehranjujem izključno rastlinsko. Zato, ker lahko in ker mi je tako všeč. Veganstvo postavlja eno samo normo – izogib izkoriščanju živali in živalskim produktom. Seveda ne le kar se tiče prehrane, vendar se ravno tu najbolj zapleta. Kako živeti brez mesa, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in medu? Blog Alter Vego vam bo dokazal in pokazal, da precej lažje, kot si morda mislite.

Več o tem, kdo točno stoji za blogom, lahko izveste tule. Najdete pa nas lahko tudi na Facebooku in Instagramu.