7 najuporabnejših malih gospodinjskih aparatov

Posted

Vegastičnih 7 je rubrika, v kateri vam bom v naslednjih objavah predstavila uporabne pripomočke, kulinarične nasvete za pripravo jedi, začimbe in začimbne mešanice, jedi in literaturo na temo veganskega kuhanja. Verjetno ste že iz imena kategorije ugotovili, da se bo vse vrtelo okrog številke 7.

V resnici težko razložim, zakaj.

Med kopičenjem uporabnega znanja, ki bi ga rada delila z vami, sem pri naštevanju največkrat naletela na ravno to številko. In ker nas 7 malih gospodinjskih aparatov ne uvršča ravno v kulinarični vrh, obenem pa se da z njimi ustvarit marsikaj zanimivega, sem se odločila, da je ta številka ravno pravšnja.

Ker sva najino 30 let staro kuhinjo ravno prenovila (prebarvala, zamenjala ročaje, ploščice in kupila dodatne regale za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov), nimam posebnih želja, kakšne in koliko malih gospodinjskih aparatov bi imela v večji ali novejši kuhinji. Zelo verjetno bi obdržala nabor teh, ki jih že imam in morda dokupila kaj dodatnega, če bi bilo res nujno. Pri pripravi hrane večinoma nerada kompliciram in težko se lotim recepta, ki zahteva kakšno posebno ‘opremo’.

Tako je v osveženi, svetli kuhinji, ki jo vidite v ozadju naslovne fotografije, vsak gospodinjski aparat našel svoje mesto. Brez nepotrebnega prestavljanja in iskanja vsakič, ko pripravljam kak nov recept.

Bistvo je, da za pripravo okusne veganske hrane ne potrebujete dehidratorjev, sokovnikov in ostalih precenjenih gospodinjskih aparatov. Vašim potrebam lahko zadostijo spodnji, za katere sem prepričana, da jih že imate v svojih kuhinjskih omarah.

Mikser – saj vem, kdo ga pa nima? A če bi z njim stepala samo vegansko smetano, bi mi verjetno služil ravno trikrat letno. Zato pa hvalabogu za aquafabo in recepte iz nje, ki jih ni malo – samo spomnite se mojih Magdalenic! In hvala mikserju, da dela namesto mojih rok. Polega nastavka za mikser ima moj aparat tudi nastavek za palični mešalnik.

Pekač za vaflje – no, v bistvu je pekač za vaflje tudi toaster in žar plošča obenem, zato nakup takšne naprave zelo priporočam. Vaflji na mojem seznamu najljubših zajtrkov kotirajo zelo visoko, pekač pa zasede zelo malo prostora, kar je enkratno. Če povem po pravici, sem funkcijo toasterja uporabila le enkrat in bila pri tem malo razočarana – toasti se v njem slabše zapečejo, kot v navadni pečici, ko si lačen, pa je čakanje na repete pri mojem apetitu mučno.

Penilec mleka – še ena moja kaprica, brez katere pa fotografije kavnih in ostalih toplih napitkov, ki jih trenutno pripravljam za rubriko Recepti, enostavno ne bi bili enaki. Kot bivša ‘kelnarca’ pa lahko potrdim, da je pena iz sojinega mleka na vrhu dišeče kave bistvo jutra, ki se dobro začne. Seveda je pri penilcih na baterije, ki jih kupite za drobiž, nesmiselno pričakovati, da mleko tudi segrejejo. No, jaz sem mislila, da ga in bila kar malo razočarana ob prvi uporabi. Mitja se mi je na ta račun kar nekaj časa smejal. A pena uspe tudi z mrzlim sojinim ali riževim mlekom.

Multipraktik – je nakup, vreden vsakega centa. Olajša toliko korakov, da niti ne vem, kje naj začnem; lupljenje in ribanje, sekljanje sadja in zelenjave, gnetenja testa, ožemanje citrusov, in še in še. Prepričana sem, da mi je prihranil tudi precej ureznin z nožem. Moj multipraktik je ne le sekljalnik, ampak ima tudi nastavka za blender in kavni mlinček. Ti multifunkcijski aparati so med dražjimi, a se nakup vedno splača. Multipraktik je neverjetno trpežen, čeprav je iz plastike – bom že vedela, ko so mi pa posamezni deli že tolikokrat padli s pulta med zavzetim kuhanjem.

Blender – če multipraktik slučajno nima te funkcije. Olajša pripravo smutijev, sokov, omak, melje oreščke,… Če razmišljate o nakupu sokovnika, raje vzemite dober blender. Pulpo, ki pri tem nastaja, lahko še vedno precedite čez gazo, ki jo kupite v večjih supermarketih ali trgovinah z medicinskimi pripomočki. Pomivanje sokovnikov je potrata časa in živcev.

Kavni mlinček – krasna iznajdba za mletje ne le kave, ampak tudi sladkorja, lanenih in ostalih semen, ter začimb. Slednje namreč velikokrat kupim nezmlete in jih potem meljem sproti, da ohranijo aromo.

Palični mešalnik – poleg multipraktika ga najverjetneje najpogosteje uporabljam, to pa zato, ker se mi zdi pasiranje vroče hrane, predvsem juh in omak z njim neprimerljivo lažje, kot če bi jih morala vsakič posebej zliti v blender. Dovolj močen palični mešalnik odlično melje tudi omake iz oreščkov, zato svojega včasih uporabljam tudi za pripravo veganskega sira, če se mi ne ljubi jemati blenderja iz omare. Priznam pa, da trenutno kupujem novega, saj sem prejšnjega uporabljala skoraj vsak dan in nekega lepega dne plastični del nastavka odlomila. Če ima kdo kakšen predlog, katerega kupiti, bom vesela vaših komentarjev.

Upam, da sem tiste, ki se veganske kuharije ne upajo lotiti zaradi pomislekov pri aparatih, s to objavo razbremenila dvomov. Zavežite predpasnik, kuhalnico v roke in kar pogumno!

Več seznamov boste že v kratkem lahko našli v tej rubriki.

4 thoughts on “7 najuporabnejših malih gospodinjskih aparatov

 1. Pozdravljena 🙂
  Sem v fazi nakupa blenderja ali multipraktika, pa me zanima kateri multipraktik uporabljate in ste z njim zadovoljni. 🙂

  1. Živjo, Petra!
   Tale multipraktik/mikser/mlinček na sliki je znamke Bosch – z njim sem zelo zadovoljna, saj je res tako vsestranski, kot ga promovirajo. Cenovno je precej dostopen, ne zavzame veliko prostora, vsebuje različne tipe rezil, pa še priročen je za čiščenje. Priporočam nakup!

   1. A ni mogoče philipsov? Sem gledala in takega zasledila phiipsovega, malo me bega da ima samo 750 W. Velikokrat imam težave s pripravljanjem datljeve paste.

    1. Joj, sori. Res je Philipsov! Sem mislila nekaj, napisala pa čisto drugo. 🙂 Ja, ni tako zelo močan, a tudi trde sestavine zelo učinkovito zmelje, če jih prej namočim.

Komentarji so onemogočeni