Žejni maček?

Posted

Ali kdaj razmišljate o tem, koliko tekočine na dan popijejo vaši mačji prijatelji? Ne glede na to, kako dolgo z njimi že sobivate in koliko izkušenj ste si nabrali iz življenja z njimi, vas morda včasih zaskrbi, ko ugotovite, da k posodici ali fontani z vodo ne zahajajo pogosto. O tem, ali in kdaj so skrbi upravičene, izveste, če boste brali dalje.

Telo domače mačke je sestavljeno iz skoraj 80 odstotkov vode. Že 5-odstotni padec tega deleža pomeni dehidracijo, ki se lahko na dolgi rok kaže v postopni odpovedi ledvic. Gre za vnaprej določeno smrtno obsodbo, ki pa jo lahko preprečimo s spremljanjem mačjega vedenja in navad pitja. Mačke se ne nosijo na dlani in včasih pri njih le stežka opazimo spremembe, ki so posledica določenih zdravstvenih težav. Največ, kar lahko naredimo, je da upoštevamo smernice in da smo pozorni na vsako vedenje, ki odstopa od običajnega.

Mačke pijejo zelo malo

Domača mačka naj bi spila približno 60 ml vode na kilogram telesne teže, kar pri 4-kilogramski mački znaša slaba dva decilitra in pol. Gre za evolucijsko prednost, saj mačke izvirajo iz bolj sušnih območjih, kjer je velikokrat edini vir tekočine predstavljala voda v samem plenu. In hrana v naravi je z vodo bogata – v končni fazi so tudi manjši sesalci, na primer glodalci, sestavljeni iz 70 odstotkov vode. To seveda ne pomeni, da mora vaša izključno notranja mačka ven iz hiše in si sama uloviti plen. Pomeni naslednje –

Briketi so priboljšek in ne glavna jed

Konvencionalna suha mačja hrana vsebuje nižje deleže vode kot njihov plen iz narave. Briketi vsebujejo največ 10 odstotkov vlage, medtem ko konzervirana (mokra) hrana predstavlja bistveno boljši približek surovi hrani, ki si jo divje mačke ulovijo v naravi. Mokra hrana mnogih kvalitetnih znamk je sestavljena iz 80 ali več odstotkov vode, s čimer si mačka lahko pokrije velik del dnevnih potreb po pitju. Ste kdaj opazili, koliko bolj je vaša mačka žejna po tem, ko poje obrok suhe hrane? Resnica je, da ne glede na to, kolikokrat jo v naslednjih urah vidite pri umivalniku, ob posodi z vodo, pri mačji fontani – ne spije dovolj. Mačke stežka nadomestijo primanjkljaj vlage v hrani, zato je pomembno, da so obroki zanje sestavljeni pretežno iz mokre hrane. Brikete lahko občasno ponudite kot priboljšek ali jih nekaj posujete po mokri hrani ob vsakem obroku. A kljub cenovni dostopnosti sami po sebi niso najboljša izbira za vaše mačke.

Plastično posodo za vodo vrzite stran

Mnogim mačkam niso všeč plastične posode, v katerih jim ponujate vodo. Nekatere vrste plastike namreč po nekaj urah vodi dodajo priokus, ki jih ni všeč. Zamenjajte posodo s kovinsko ali keramično. Investirajte v nakup fontane, da bo mačja izkušnja s pitjem vode zabavna. Dovolite ji piti vodo izpod pipe, če pokaže interes za to. Ugotovite, ali ima rajši svežo ali postano vodo ter se držite tega, da ji bo voda v željenem stanju vedno na voljo.

Če mačka nenadoma začne piti veliko več ali popolnoma preneha s pitjem, pa čimprej k veterinarju!

Več podobnih prispevkov o mačkah najdete v rubriki Alter Krapč.