luna

In mačka sta končno šla pod nož

Posted

Luna in Krapč sta iz otroškega obdobja že nekaj časa prehajala v pubertetniško.

Po prvem resnejšem (in glasnejšem) vokaliziranju Lune sem se zato odločila, da takoj po prenehanju jemanja antibiotikov, ki sta jih imela predpisane zaradi težav z vnetjem oči, odpeljemo oba mačka na sterilizacijo in kastracijo. Nikoli namreč ne veš, kdaj bi lahko bilo že prepozno.

Z Mitjem sem o kastraciji Krapča težko resno spregovorila. Ker očitno le moški lahko razume drugega moškega, so pogovori o tem, kako bo Krapč ostal brez ‘jajc’, postali debata, o kateri sem se lahko pogovarjala le na kavi z najboljšo prijateljico – ki je študirala veterino.

Morda se sprašujete, zakaj sploh kastrirati ali sterilizirati. Morda vas ne skrbi za pojav neželenega legla, ker imate enega samega hišnega ljubljenčka ali pa takšne istega spola. Vendar je splošno mnenje stroke, skupaj z zdravo kmečko pametjo, popolnoma enovito.

Kot odgovoren in skrben lastnik se odločite za sterilizacijo in kastracijo, ker:

– pri mačkah umirite teritorialnost in agresijo
– zmanjšate tveganje za bolezni reproduktivnih organov (predvsem raka na jajčnikih in raka na modih),
– lažje preprečite pobege notranjih mačk,
– izboljšate odnose med mačkami, če jih imate več,
– preprečite ‘označevanje’ samcev po stanovanju,
– omogočate mačkam življenje z manj stresa,
–  preprečite pojav spolno prenosljivih bolezni med mačkami (predvsem FELV in FIV),
– izničite možnosti za neželena legla.

To zadnje je sploh ključnega pomena.

V poplavi neželenih mačjih (pa tudi pasjih) legel, s katerimi se zavetišča vsako leto srečujejo po Sloveniji in izven meja, sta kastracija in sterilizacija edini rešitvi. Mnogo mladičkov žal svoje življenje prezgodaj konča zaradi bolezni, pod avtomobilskimi gumami ali pa zgolj zato, ker jih nihče ne posvoji in jih je treba evtanazirati.

V povezavi s tema posegoma vlada kar nekaj mitov – da morajo imeti samice vsaj eno leglo, preden se jih sterilizira, da mačke po posegu postanejo lene, se zredijo ali celo izgubijo lovski nagon.

Nič od tega ne drži! Najhujši pa je mit o tem, da je kastracija ali sterilizacija prevelik strošek. Če si slednjega ne morete privoščite, rajši ne imejte hišnih ljubljenčkov. Poseg je drobiž napram stroškom zaradi neželenih legel ali zdravljenju poškodb, ki so posledica pretepov med živalmi zaradi gonitve.

Ker je Luna približno dva meseca starejša od Krapča, je bilo logično, da jo bo začelo razganjati hitreje. Njeni znaki pred prvo gonitvijo so bili očitni. Že omenjeno vokaliziranje, drgnjenje ob vrata, stene in najine noge, umikanje repa na stran in zanimanje za pobeg skozi vhodna vrata so v meni prižgali rdeč alarm in komaj sem že čakala dan, ko sem jima v mokro hrano zamešala zadnji antibiotik in se z veterinarko dogovorila za datum operacije.

Tako sem ju v hladnem, zasneženem jutru malo čez osmo, v mačji kletki predala v veterinarsko oskrbo in nato doma držala pesti, da bo šlo vse gladko. Ob pol dvanajstih dopoldne sta že budna čakala, da ju pridem iskat.

Kastracija (pri samcih) in sterilizacija (pri samičkah)sta rutinska posega, pri katerih odstranijo dele reproduktivnih organov, s čimer zavrejo delovanje spolnih hormonov, umirijo živali in onemogočijo razplojevanje. Kastracija pri mačkah poteka tako, da na presredku naredijo majhen rez, nato pa moda izvlečejo in jih odstranijo s prekinitvijo semenovodov. Šivanje pri tem ni potrebno, saj se koža na mestu reza zapre sama od sebe. Sterilizacija je invazivnejša, saj je potrebno zarezati v trebušno steno pod popkom. Pri mladih mačkah se odstranijo samo jajčniki (ovariektomija), pri starejših pa velikokrat jajčniki in maternica (ovarihisterektomija). Rez se zapre s šivi, ki jih je kasneje potrebno odstraniti.

Veterinarka mi je povedala, da bosta naslednjih nekaj uric mačka verjetno še malce zadeta od narkoze – med vožnjo ju je rahlo treslo, po prihodu domov pa sem zares izvedela, kaj je mislila s tem. Krapč je z glavo rinil svojo posodo gor in dol po stanovanju, Luna se je plazila po trebuhu, namesto, da bi normalno hodila. Lizala si je golo zaplato kože na trebuhu in se po dobri uri odločila le malo predremati svojo zadetost, Krapč pa je skakal na pult, se metal na hrbet, muzal in predel v svojem iskanju pozornosti, medtem ko se kar ni mogel naveličati čohanja za ušesi. Bilo je kot v domačih videih mačk na mačji meti.

S hranjenjem sem se odločila počakati še malo dlje, kot mi je predlagala veterinarka. Medtem ko Lune vonj vrečke s hrano ni niti predramil, je Krapč z veseljem pomalical obe porciji. In sčasoma končno omagal, ko so tudi posledice narkoze izgubile svojo moč.

krapč
 

Po približno dveh dneh počitka sta se spet začela normalno igrati in rane so se jima že začele celiti.

V začetku naslednjega tedna sem ju tako peljala še na čipiranje, za katerega sem ju jaz, pozabljiva mati, pozabila naročiti že pred posegom, da bi lahko naenkrat ubili dve muhi na en mah. Luni so odstranili šive, nekaj dni kasneje pa sta prestala še zadnjo dozo cepljenja.

Ne Krapč, ne Luna se od posega dalje nista bistveno spremenila. Opažava, da se Luna zdaj crklja raje kot prej, vendar je to verjetno bolj posledica njene navajenosti na skupno bivanje, kot sterilizacije same. Krapč ima zelo zdrav apetit, a je že zdaj precej velik in težek za svojo starost, zato je to povsem normalno. Oba sta aktivna in ko resno zapadeta v igro drug z drugim, se z Mitjem rade volje umakneva in jima dava prostor.

Odkar se nam je pridružila Luna, sem bila praktično vsak teden z mačkonoma pri veterinarju. Infekcija oči, ki sem jo že omenila zgoraj, se je namreč vlekla skoraj dva meseca. In po vseh teh pregledih, cepljenju in zdravilih upam, da ju bom naslednjič na kliniko peljala šele čez kakšno leto, pa še to le na rutinski pregled. Držite pesti, da bo res tako.

Če še niste peljali svojih mačk ali psov na sterilizacijo ali kastracijo, pa bi jih glede na njihovo težo in zrelost že lahko, priporočam, da to tudi storite.

S tem jim omogočite manj stresno življenje in lažje poskrbite za njihovo dobrobit. Cena posega je zanemarljiva s koristmi, ki jih prinaša življenje z zdravimi in zadovoljnimi hišnimi ljubljenčki.

Hvala veterinarski ekipi Knez za vse zdravstvene usluge, ki sta jih Krapč in Luna potrebovala v zadnjih mesecih, ter tudi za oba nujna posega!

Več o dogodivščinah Krapča in Lune lahko preberete v rubriki Alter Krapč.

2 thoughts on “In mačka sta končno šla pod nož

    1. Res je, tudi jaz sem ful vesela! Bosta vidla, kolk sta spet zrastla, ko se kej oglasita!

Komentarji so onemogočeni