10 razlogov za (izključno) notranje mačke

Posted

So vaši mačji prijatelji v stanovanju, ali pa jim dovolite na prosto?

Če bi me vprašali pred leti, ne bi bila tako prepričana o tem, kje se domače mačke počutijo bolje. Verjetno bi zatrjevala, da zaradi svojih naravnih nagonov in želje po svobodi zagotovo potrebujejo izhod v naravo.

Pa danes?

Po letu in pol življenja z dvema mačkonoma lahko naštejem najmanj 10 razlogov, zakaj jih ni najbolje spuščati brez nadzora iz hiše. Če vas zanimajo, berite dalje.

1. Motorizirana vozila

Četudi morda mislite, da sobivate z zelo inteligentno notranje-zunanjo ali izključno zunanjo mačko, ki ji še na misel ne bi prišlo, da bi skočila pred avto… No, pomislite še enkrat. Ko bo naslednjič zasledovala plen ali bežala pred sosedovim psom, se zna zgoditi, da niti ne bo opazila, kdaj bo zašla z dovoza na cesto. Na slovenskih prometnicah vsako leto pod kolesi konča na stotine mačk (pa ne samo njih, pač pa tudi psov) in mnoge od njih imajo sicer vestne lastnike, ki se nevarnosti niti ne zavedajo. Veliko jih umre tudi v podvozju avtomobilov, saj se v hladnejših mesecih mačke rade zavlečejo k toploti motorjev.

2. Okoliške mačke

Mačke so izjemno teritorialne živali, ki branijo svoje ‘ozemlje’ pred vsiljivci. Izven zavetja stanovanja ves čas vihrajo boji za prevlado tako med potepuškimi kot domačimi mačkami, branjenje in napadanje pa terjata visok davek v obliki stresa in poškodb zaradi medsebojnih obračunov. Oboje lahko vaši mački drastično skrajša življenje.

3. Bolezni

Četudi Murija redno vozite na zdravstvene preglede in cepljenja, lahko od sosedovih mačk dobi kakšno od bolezni, za katero ni cepiva. Najbolj znana med njimi je FIV, ki mu laično rečemo tudi mačji aids, preden pa opazite njegove simptome, je lahko za zdravljenje že prepozno. Pomnite – mačke velikokrat skrivajo neugodje in da jih nekaj boli, pokažejo šele, ko je že zares hudo. Pa čeprav gre morda samo za gliste, kakšnega klopa ali uši… Zakaj bi tvegali?

4. Psi

Sosedov pes morda sobiva s sosedovo mačko. A ne bodite tako prepričani, da bo toleriral vašo. Večina psov je zelo zaščitniška do mačk, s katerimi živijo, malo manj pa do vseh ostalih, ki jih srečajo. Mnogi psi niso najlepše vzgojeni, neodgovorni lastniki pa jih velikokrat sprehajajo brez povodca.

5. Neželena legla

Morda ste se odločili, da vašega mačjega samčka ne želite kastrirati, ker breme neželenih legel tako ali tako pade na lastnike samičk. Napaka! Zakaj kastrirati, preberite tukaj.

6. Markiranje

Konstantne teritorialne borbe med vašo in vsemi ostalimi zunanjimi mačkami so lahko marsikdaj moteče tudi za vas. Označevanje z urinom po fasadah, ograjah, avtih, garažnih in vhodnih vratih je nekaj, čemur se lahko izognete tako, da mačko obdržite v hiši.

7. Ljudje

Ste že srečali kdaj koga, ki sovraži mačke? Mnogi ljudje jim namenoma škodujejo s podtikanjem strupa, polivajo jih z vročo vodo, streljajo nanje… V podrobnosti ne bi rada šla, saj vsi vemo, kakšen je izkupiček, ko na vašo mačko naleti nek zlobnež.

8. So invazivna vrsta

Pisala sem že o tem, da domača mačka ne izhaja iz Evrope, pač pa iz podsaharske Afrike in Bližnjega Vzhoda. K nam so jo prinesli naknadno, prav tako je s prvimi ladjami v začetku novega veka priplula na obe ameriški celini. Ker pri nas nima toliko naravnih plenilcev, se je zelo hitro razširila in zaradi plenjenja ne le glodavcev, pač pa tudi redkih vrst ptic in dvoživk povzročila nemalo težav. Če obdržite mačke v hiši, prihranite življenje marsikateri ogroženi vrsti. Pravi lov za mačko ni nujno potreben, saj jo bo igra s priljubljeno igračko, ki spominja na plen, povsem enako zadovoljila in utrudila.

9. Izhod na prosto – nered v hiši

Pogosto se zgodi, da nesamozavestne mačke takoj, ko pridejo nazaj noter, poskušajo znano okolje narediti še bolj ‘za svojega’. Če so pod stresom ali pa so bile napadene, se lahko neželeno markiranje pojavi tudi v stanovanju. Mačke postanejo agresivne, neješče, imamo jih za ‘nepredvidljive’, če je v gospodinjstvu več mačk, pa lahko pride do medsebojnih obračunavanj v obliki pretepov.

10. Mačke, ki so navajene notranjega bivanja, ne pogrešajo zunanjega sveta

Mnogi mislijo, da mačke gledajo skozi okno, ker želijo iz hiše. A ne bi moglo biti dlje od resnice – mačke so v okolju, ki ga poznajo, srečne in zadovoljne. Česar ne poznajo, ne pogrešajo. Ja, tako preprosto je to. So živali rutine, ki se dobro počutijo, ko so obkrožene z znanim vonjem in so samozavestne, ko je njihov celotni teritorij samo njihov. Zunanja ‘svoboda’ statistično gledano potrjuje samo to, da mačke z izhodom na prosto živijo v povprečju za polovico krajše življenje.

Če vas kljub vsem razlogom nisem uspela prepričati za to, da bi vaše mačke morale biti izključno v stanovanju, vam toplo priporočam knjigo Jacksona Galaxyja – Total Cat Mojo: The Ultimate Guide to Life With Your Cat. Zagotovo si boste ob branju premislili. 20 let njegovih izkušenj z mačkami pač ni mačji kašelj.

O tem, kako zunanje-notranjo mačko navdušiti za življenje v stanovanju, pa v kratkem!

Kaj mislite vi? Svoje mnenje lahko objavite v komentarju spodaj.

Več mačjih objav najdete v rubriki Alter Krapč.